Близько тридцяти судових рішень та ухвал у провадженні НАБУ щодо виведення особливо цінних земель з державної власності зникло з електронного Реєстру судових рішень. Про це йдеться у розслідуванні Слідства.Інфо Особливо цінні: як співробітники СБУ отримали землю під Києвом.

Торік детективи НАБУ почали розслідувати виведення 100 гектарів землі з балансу Національної академії аграрних наук протягом 2012-2016 років. Одним з епізодів є виведення ділянки у понад 15 гектарів землі під Києвом, від якої академія відмовилася на користь Гатненської сільради (Києво-Святошинський район столиці). Згодом 144 шматка землі по десять соток кожен опинилися у власності високопосадовців СБУ, аграріїв та навіть народного депутата.

На думку детективів НАБУ, аграрна академія відмовилася від землі з недотриманням процедури. Зокрема, оскільки йшлося про виведення земель, які мають статус особливо цінних, погодження на передачу земель мала дати Верховна Рада. Однак цього не зробили.

За півтора роки розслідування у провадженні НАБУ накопичилося близько тридцяти судових рішень та ухвал, які донедавна були в онлайн доступі в електронному Реєстрі судових рішень. Коли Слідство.Інфо почало розслідувати цю історію, рішення та ухвали давали можливість стежити за логікою офіційного слідства. Однак упродовж листопада-грудня більшість цих ухвал зникла з судового реєстру. Нині у справі про землі в Гатному можна знайти лише п’ять ухвал. Також декілька збереглися в системі YouControІ.

У держпідприємстві «Інформаційні судові справи», яке адмініструє реєстр, Слідству.Інфо повідомили, що в листопаді НАБУ своєю постановою обмежило доступ до інформації. Причина цього приховування наразі невідома.