Марія Горбань, Слідство.Інфо

На новий конкурс по управлінню арештованим майном екс-резиденції Януковича «Межигір’я» подалося три компанії, одна з яких — уперше. Про це Слідство.Інфо дізналося від голови громадської ради при АРМА Гліба Канєвського.

Дві компанії вже брали участь у попередньому конкурсі. Це приватне підприємство «Гаянський Геннадій Григорович» з основним видом діяльності «вантажний автомобільний транспорт». Та громадська організація «НПУ «Межигір’я», яка вже п’ять років доглядає за резиденцією.

Третя компанія — ТОВ «Скомпані» — подалася на конкурс уперше. Товариство працює понад чотири роки, основна діяльність — «управління фінансовими ринками». Керує ним киянин Олексій Вороненко. Людина з таким самим іменем, за даними проекту Слідства.Інфо «Посіпаки», була помічником народного депутата Євгенія Мураєва, а також фігурує в деяких медіа як «політичний експерт».

Щоправда, до 8 квітня компанією «Скомпані» керував її засновник Сергій Коренєв. За місцем реєстрації Коренєва, у квартирі житлового будинку на вулиці Вузівській у Києві, зареєстрована й сама «Скомпані».

Співзасновником компанії також є Костянтин Заграничний, який, за даними YouControl, керує декількома компаніями, пов’язаними з ресторанним бізнесом. Слідство.Інфо також дізналося з сайту Prozorro.Sale, що «Скомпані» є одним з авторизованих майданчиків електронних закупівель «Прозорро.Продажі» під назвою Skyline Auction. На своєму сайті вона публікує інформацію з торгів.

«Межигір’я» — це понад 140 гектарів землі, 90 будівель, зоопарк, кілька ставків і поле для гольфу. Колишню резиденцію Януковича, яку  називають «музеєм корупції», АРМА намагається передати управителю вже понад півроку.

Уперше Нацагентство оголосило конкурс на управителя «Межигір’ям» іще в листопаді минулого року, й відтоді тричі продовжувала. Однак на останньому етапі заявки на відбір управителів «Межигір’ям» подали тільки чотири компанії.

Відтак Нацагентство оголосило новий етап конкурсу, тепер значно спростивши умови для потенційних управителів. АРМА передасть в управління все майно резиденції, арештоване Печерським райсудом, а також корпоративні права ТОВ «Танталіт» (компанії, до якої, за інформацією медіа, причетний народний депутат Сергій Клюєв — брат колишнього голови Адміністрації Януковича Андрія Клюєва). Щоправда, з корпоративними правами «Танталіту» новий управитель отримає й борг компанії, який повинен буде погасити. За даними YouControl, це понад сім мільйонів гривень.