У найбільшому супермаркеті Алмати «Ювілейний» антикорупційний проект влади міста «Алмати — адалдық алаңы» відкрив першу експрес-касу самообслуговування, де покупці можуть оплатити покупки без участі продавця.

Про це пише OCCRP, посилаючись на сторінку проекту у Facebook.

Організатори вважають, що каса підтримає «політику держави щодо формування антикорупційного мислення» й дозволить кожному покупцеві пройти «тест на особисту чесність і порядність».

У такій касі покупці самі сканують штрих-коди товарів й оплачують їх. Організатори акції назвали експрес-касу «магазином чесності» й закликали інші крамниці встановлювати такі ж. Факт відкриття каси «можна кваліфікувати, як зміцнення атмосфери довіри, чесності в суспільстві», заявила влада міста.

Каси самообслуговування розповсюджені в багатьох країнах світу, приміром, у мережах Wegmans, Trader Joe’s, Costco, Whole Foods, Giant Eagle, Walmart, Tesco Lotus в Європі та США. Подібні каси працюють й у мережах супермаркетів України.

Каса обслуговування в супермаркеті Алмати, що дозволить кожному покупцеві пройти «тест на особисту чесність і порядність». Facebook Adaldyq alańy

У лютому проект «Алматы — адалдық алаңы» відкрив у школах і вишах міста «магазини чесності», де учні самі оплачують покупки. Метою організатори заявили «формування антикорупційної культури й правосвідомості».

У березні вони запустили проект «Турнікет чесності», розмістивши на двох станціях метро «Алмати» й «Абай» плакати: «Будь чесним сам із собою: оплачуй проїзд без перевірки». За підрахунками метрополітену, протягом місяця через турнікет станції «Абай» пройшло понад 12 тисяч людей, і лише 48 із них не заплатили за проїзд.

Проект «Алматы — адалдық алаңы» в грудні 2018 року запустила Агенція сі справ держслужби й протидії корупції міста.

Як писало Слідство.Інфо, понад тисячі чиновників у Казахстані протягом 2018 року винесли вироки за статтями, пов’язаними з корупцією.

Раніше департамент Агентства Казахстану щодо справ держслужби та протидії корупції Акмолинської області попросив релігійних діячів країни проповідувати «гріховність корупції»Головний імам підтримав ініціативу.

Також Агентство оголосило про встановлення в школах, лікарнях і на дорогах країни банерів з емодзі для протидії корупції. Емодзі вирішили використовувати тому, що це «прості й зрозумілі образи сьогодення».