Генеральна прокуратура України (ГПУ) розслідує кримінальне провадження щодо корупційних схем при ввезенні товару під виглядом “гуманітарки”, до яких залучені топ-чиновники Міністерства соціальної політики. Про це стало відомо журналістам Слідства.Інфо з реєстру судових рішень.

Товари ввезені під виглядом гуманітарної допомоги дозволяють не сплачувати мито за товар, а отже економити значні кошти. Як “гуманітарку” в Україну ввозять, наприклад, дзвінкі для офіціантів та м’ясні делікатеси. На початку 2017 року як благодійну допомогу для дитячих будинків Дніпропетровщини в Україну морем завезли понад 60 тонн новго одягу та взуття. Саме цей випадок розслідує прокуратура. За інформацією Слідства.Інфо, відправник допомоги виявився лише комерційним посередником, а у схемі фігурують вископосадовці. А за нашими найскромнішими підрахунками лише на цій оборудці Україна втратила біля 4 мільйонів гривеь податків.

Наприкінці вересня з цього приводу ГПУ провела обшуки в Міністерстві соціальної політики. За версією слідства, схема працювала так: приватний підприємець вступив у змову із заступником міністра соціальної політики, державним секретарем відомства, виконуючим обов’язки начальника відділу гуманітарної допомоги та ще низкою чиновників. За згодою посадовців Мінсоцу товар визнавали, як допомогу для столичної благодійної організації “Святий Лука-7”. Таким чином, підприємець не сплачував податки при ввезенні вантажу, а згодом реалізував товар за комерційними цінами вже на одеському “7 кілометрі”.

Поки триває розслідування, чиновники з Мінсоцполітики в інтерв’ю журналістам одноголосно запевняють, що жодних підозр від ГПУ вони не отримували: Підозра нікому не оголошувалася. Це лише версія слідства. Ніхто нас не допитував, нікуди не викликав”, – зазначає держсекретар Міністерства Віктор Іванкевич.  

За версією слідства, у злочинну змову з підприємцем, ймовірно, вступив заступник міністра, Олександр Привалов. Саме він опікується питання гуманітарної допомоги. Інформацію про обшуки в його кабінеті він підтвердив, однак про деталі відмовився повідомляти: “Звертайтеся за коментарем до органу досудового слідства”, – каже він.

Десятки тисяч пар взуття, одиниць одягу та постільної білизни ввезли в Україну через Одеський порт на суднах-контейнеровозах в березні 2017 року. Товар надала компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів, SOLAR SYSTEMS TRADING FZC, яка в усіх офіційних паперах вказувалася як дарувальник речей, але насправді є лише комерційним посередником. Насправді ж, за даними Слідства.Інфо, товар надійшов від низки фірм з КНР.