Журналістський матеріал «Банальність брутальності: 33 дні окупації у будинку №17» OCCRP та «Слідства.Інфо» отримав міжнародну нагороду Online Journalism Awards 2023. Робота отримала приз у категорії Excellence and Innovation in Visual Digital Storytelling (Досконалість та інновація у візуальній цифровій оповіді).

Спільний спецпроєкт OCCRP та «Слідства.Інфо» «Банальність брутальності», який розповідає про життя одного багатоповерхового будинку у Бучі під час російської окупації у березні 2022 року, відзначили премією Online Journalism Awards 2023.

Журналісти «Слідства.Інфо» та OCCRP дослідили та опрацювали листування мешканців цього будинку у сусідському чаті: звідти жителі дізнавалися про вбитих та поранених родичів, загублених тварин та інші трагедії, спричинені війною, розпочатою росіянами у лютому 2022 року.

Олена Логінова — журналістка OCCRP, авторка проєкту «Банальність брутальності: 33 дні окупації у будинку №17»

«Щиро вітаю усю команду, яка працювала над цією історією. Завдяки обраному формату оповіді, ми змогли цікаво розповісти про жахливі події у Бучі. Ця престижна нагорода — гарна нагода ще раз показати, який жах принесли росіяни на нашу землю і нашим людям», — говорить журналістка OCCRP Олена Логінова.

Журналістка «Слідства.Інфо», співавторка спецпроєкту Яна Корнійчук зазначає, що наразі дуже важливо, що робота українських журналістів відзначається на світовому рівні.

Яна Корнійчук — журналістка «Слідства.Інфо», авторка проєкту «Банальність брутальності: 33 дні окупації у будинку №17»

«Сьогодні українські журналісти працюють в умовах війни. Тому дуже важливо, що наші роботи отримують найкращі нагороди світового рівня. Тема війни не повинна стишуватися, оскільки Росія щоденно знищує не лише українські міста й села, а й систематично катує і вбиває журналістів й активістів, які намагаються розповісти правду про те, що росіяни коять на окупованих територіях», — каже Яна Корнійчук. 

Online Journalism Awards (OJA) — престижна світова нагорода, якою відзначають майстерність та інновації в цифровій журналістиці з 2000 року. Раніше цю нагороду отримували такі відомі видання, як The New York Times, Associated Press, The Washington post та The New Yorker.