Колишній голова передвиборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт повинен був забезпечити фінансування для схеми з приватизації оператора телефонного зв’язку “Укртелекому” в інтересах родини Льовочкіних.

Про це йдеться у новому розслідуванні OCCRP.

Журналісти отримали у розпорядження електронне листування між Полом Манафортом і Юлією Льовочкіною. У ньому йдеться про те, що Манафорт повинен був за велику винагороду знайти інвесторів для цієї угоди.

Через сім місяців після перемоги Януковича на виборах Юлія Льовочкіна, сестра тодішнього голови адміністрації президента, написала Полу Манафорту про заплановану приватизацію “Укртелекому”. Вона припустила, що їм вдасться отримати компанію за вигідною ціною, оскільки вони можуть впливати на тендерний процес.

З одного з листів було зрозуміло, що посада її брата Сергія Льовочкіна, як високого посадовця в команді Януковича, може стати у нагоді. Льовочкіна повідомила Манафорту, що вони з братом можуть “структурувати умови тендеру” під себе.

“Ми можемо впливати на умови аукціону. Таким чином, є простір для маневру”, — зазначала вона.

Однак згодом Манафорт повідомив Льовочкіній, що не зможе забезпечити фінансування купівлі “Укртелекому”. У листопаді 2010 року, лише за кілька тижнів до приватизації, Юлія Льовочкіна написала Манафорту: “Інформую вас, що ми представили свого учасника тендеру. Більше чекати ми не могли”. 

Врешті, оборудку провели без нього. А імовірним власником компанії згодом став український олігарх, близький до Сергія Льовочкіна, – Дмитро Фірташ.

Адвокат Ден Шефет, який представляє інтереси Льовочкіних, відкинув будь-які звинувачення щодо причетності Сергія Льовочкіна до схеми з приватизацією телекомунікаційної мережі. Сама ж Юлія Льовочкіна назвала витік електронних листів спробою “дестабілізувати політичну ситуацію в Україні шляхом наклепів на належно обраних членів парламенту з метою викликати розбрат і недовіру”.

Зазначимо, що Пол Манафорт був залучений до президентської кампанії Віктора Януковича у 2010 році і тісно співпрацював з двома українськими політиками: депутаткою Юлією Льовочкіною та її братом Сергієм Льовочкіним, який у тривалий час був головою адміністрації президента Януковича. Нині обоє є депутатами Верховної Ради від “Опозиційної платформи – За життя”.