Агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» спільно з громадською організацією «Офіс Трансформації» та аналітичною системою YouControl запустили спільний проєкт «Київ розслідує».

Мета проєкту — зробити розслідування популярним та дієвим інструментом у вирішенні  проблем столиці.

Учасниками конкурсу можуть стати журналісти та активісти, які займаються розслідуваннями. Матеріали повинні безпосередньо стосуватися проблем Києва — менеджмент, корупція в державних установах, екологія, трафік, затори, громадський транспорт тощо.

Розслідування мають сприяти викриттю корупційних схем та зловживань чиновників, підвищувати прозорість їх діяльності і слугувати оперативному висвітленню та вирішенню «болючих» питань для мешканців столиці.

Активісти та журналісти, які пройдуть конкурсний відбір, отримають:

  • стипендію — у середньому 6000 гривень (з урахуванням податків) — за кожне опубліковане розслідування
  • безкоштовний доступ до сервісу YouControl для підготовки матеріалів
  • менторську підтримку, редагування, фактчекінг, технічний супровід у виготовленні текстових, відео- або аудіорозслідувань від команди «Слідства.Інфо»
  • публікацію розслідувань на майданчиках «Слідство.Інфо», «Офісу Трансформації» та додавання їх до інструменту YouControl «Репутація в медіа»
  • промоцію виготовлених у межах проєкту матеріалів.

Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно заповнити заявку. Імена перших переможців відбору буде оголошено на початку січня 2022 року. 

Проєкт «Київ розслідує» фінансується громадською організацією «Офіс Трансформації» Максима Бахматова, яка зібрала пів мільйона гривень на Patreon.

«Вболіваючи за ефективність у всіх сферах управління Києвом, я не лише даю рекомендації та пишу листи до управлінських органів. Важлива частина моєї діяльності — розслідування. Ми вже розповідали про корупційні схеми першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, говорили про діяльність КП «Інформатика», «Київміськсвітло», «Плесо», «Київпарктранссервіс». Як результат — обшуки НАБУ та прокуратури», — пояснює мету ініціативи засновник та голова ГО «Офіс Трансформації» Максим Бахматов.

Відбір тем та учасників конкурсу здійснюватиме редакція «Слідство.Інфо».  

«Для нас цей спільний проєкт з Офісом Трансформації та YouControl — нагода нарешті взятися за тему корупції та зловживань у столиці системно. Давно про це мріяли і от нарешті це відбувається. Також ми бачимо можливість поділитися своїми знаннями та вміннями робити розслідування з тими, хто давно про це мріяв — з радістю виховаємо нових розслідувачів у найкращих традиціях «Слідства.Інфо», — говорить головна редакторка «Слідство.Інфо» Анна Бабінець.

Громадський контроль, відкритість та підзвітність органів влади це шлях до формування прозорого бізнес-середовища в країні. 

«Більшість наших співробітників, їх рідні та близькі проживають в столиці. Нам всім хочеться, аби це місто було найкращим для життя. Думаю, проєкт допоможе «підсвітити» проблемні зони. Ми переконані, що за наявності резонансу та суспільного інтересу «проблеми» оперативніше вирішуються», — підсумовує засновник та СЕО YouControl Сергій Мільман.

Сергій Мільман, Максим Бахматов та Анна Бабінець на підписанні меморандуму про співпрацю