Комісія Міністерства охорони здоров’я одноголосно ухвалила рішення – достроково розірвати контракту із ректоркою медуніверситету імені Богомольця Катериною Амосовою, однак остаточне рішення має затвердити держсекретар МОЗу. Слідство.Інфо дізналось про це на прес-конференції.

Заслухати публічний висновок про її діяльність, яку дослідила комісія міністерства, у МОЗ вирішили за відсутності посадовиці, оскільки Катерина Амосова вже вдруге не з’явилася на засідання. За результатами заслуханого звіту Катерину Амосову вирішили звільнити. Рішення ухвалили одноголосно.

Серед порушень, які були озвучені в приміщенні міністерства, прозвучала, зокрема, інформація про серйозні фінансові зловживання в університеті. Так, представник відділу фінансової аналітики Міністерства охорони здоров’я заявив, що керівництво вишу не виконало вимогу Державної аудиторської служби про відшкодування збитків на 3,5 млн грн. Раніше Слідство.Інфо також повідомляло про те, що поліція розслідує п’ять кримінальних проваджень щодо масштабної розтрати бюджетних коштів у медичному закладі, йшлося про 73 мільйони гривень.

Також комісія МОЗу відзначила значне погіршення рівня навчання студентів, зокрема, іноземців. Під час конференції виступила народна депутатка Ганна Гопко і заявила, що до неї звернулися посольства різних країн зі скаргами на керівництво університету про численні випадки корупції з іноземними студентами. За словами Гопко, це негативно впливає на імідж України у світі. Слідство.Інфо вже розповідало про корупцію на іноземному факультеті медуніверситету.

Крім цього, керівництво НМУ суттєво скоротило науково-викладацький склад університету, натомість кількість студентів безпрецедетно збільшилася, і тепер на одного викладача припадає більш як 11 студентів, що є суттєвим навантаженням на викладацький склад, зазначають в МОЗі.