Голова Нацполіції України Сергій Князєв вибачився перед фермерами Юрієм Царуком та Анатолієм Наумцем з Рівненщини, в яких слідчі вимагали гроші під час розслідування крадіжок їхніх тракторів

Він звернувся до них під час презентації фільму-розслідування Слідства.Інфо «Два трактори за межами Рівного, Україна»

«Перед вами я приношу вибачення за цих колишніх офіцерів… Я знаю їх. Когось я згадав, когось знав особисто. Я хочу сказати, що їх зараз менше», — сказав Князєв.

Головний поліцейський також зазначив, що, найпевніше, підозрювані в крадіжці тракторів платили за те, щоб уникнути покарання.

«Я впевнений на 99%, що вони за свою свободу «подякували». І теж людині у формі… І це вже виходить за межі побутової корупції — це вже та біда, з якою ми боремося за гроші платників податків», — сказав він і додав, що нині правоохоронна система «змінюється», бо того «вимагає суспільство». 

Слідство.Інфо разом з колегами з OCCRP та «Четвертої влади» протягом року розбиралися, чому, на перший погляд, проста справа з викраденням двох тракторів у рівненських фермерів, триває вже майже десять років. І хоча у справі було багато доказів і навіть підозрювані, якоїсь миті все це зникло.

Під час журналістського розслідування ми встановили, що правоохоронці системно вимагали гроші у фермерів й обіцяли от-от розкрити справу. Зрештою фермери втратили і трактори, і гроші.

За роки, поки триває розслідування крадіжок тракторів, у справі змінився майже десяток слідчих. Розслідуванням займаються нові поліцейські, але вони кажуть, є багато проблем. 

Наприклад, дані телефонних з’єднань, згадані в меморандумі, не можна використовувати — вони вилучені неналежним чином, а отже не є доказом у суді. А тепер надто пізно запитувати їх в операторів.

Сліди від взуття підозрюваних, які виявили й зібрали біля будинку Анатолія, зникли. А найгірше ж те, що й сама Довідка-меморандум не є документом, який щось доводить у суді.

Були зроблені численні помилки й минуло забагато часу. І хоча самі правоохоронці не бачать перспективи розкриття справи про два вкрадені на Рівненщині трактори, розслідування триває вже десятий рік.