Дмитро Реплянчук, Слідство.Інфо

Журналісти Слідства.Інфо публікують записи телефонних розмов між керівником спецоперації в Княжичах 4 грудня 2016 року Леонідом Курятою та іншими керівниками київської поліції. Тоді внаслідок перестрілки між правоохоронцями загинуло п’ятеро людей.

Від редакції: Обережно! Ненормативна лексика!

Начальник карного розшуку Києва Леонід Курята керував спецоперацією нібито із затримання банди крадіїв. У цей час СБУ прослуховувала самого Куряту, перевіряючи на причетність до корупції.

У розпорядженні Слідства.Інфо опинився архів телефонних розмов поліцейських. Записи дають зрозуміти, що саме відбулося під час трагедії в Княжичах та чому.

Розмова 1

Вдень 3 грудня відбулася перша розмова між Курятою та начальником оперативної служби Києва Ігорем Іващенком, який керував оперативниками та розвідниками столичної поліції.


Розмова 2

4 грудня, 00:39. Іващенко повідомив Куряті, що зловмисники приїхали в Княжичі на мікроавтобусі й правоохоронці стежать за ними.


Розмова 3

00:42. Керівники спецоперації вирішували, що робитимуть, якщо ймовірні члени банди втечуть з Княжичів.


Розмова 4

00:44. Леонід Курята подзвонив своєму підлеглому й сказав, щоб той залучив кілька додаткових груп спецпризначенців.


Розмова 5

00:47. Керівникові спецоперації Куряті подзвонив підлеглий і запитав, куди саме відправляти додаткові сили спецпризначення.


Розмова 6

00:52. Керівник розвідників Ігор Іващенко повідомив керівникові спецоперації, що зловмисники ходять біля ймовірного місця крадіжки.


Розмова 7

01:10. Курята й Іващенко домовляються розстрілювати мікроавтобус ймовірних членів банди, якщо ті втікатимуть з Княжичів.


Розмова 8

01:15. Черговий поліції Києва телефонує Куряті й каже, що додаткова група спецпризначення вже виїхала.


Розмова 9

01:18. Іващенко повідомляє Куряті, що четверо зловмисників проникли до одного з недобудованих будинків, поряд з місцем головної поліцейської засідки.


Розмова 10

01:20. Іващенко доповів, що зловмисники ламають вікна в одному з приватних будинків.


Розмова 11

01:22. Куряті подзвонив командир поліцейської засідки Роман Мариновський і сказав, що члени угруповання вдерлися до будинку, але не до того, де на них чекала поліцейська засідка.


Розмова 12

01:24. Іващенко та Курята не розуміють, куди саме вдерлися зловмисники.


Розмова 13

01:28. Керівники спецоперації повинні були зустрітися в Княжичах особисто, але автомобіль Ігоря Іващенка «заблукав».


Розмова 14

01:30. Курята подзвонив підлеглому і сказав, щоб спецпризначенці готувалися затримувати зловмисників у Києві, якщо ті втечуть з Княжичів.


Розмова 15

01:32. Командир додаткової групи спецпризначенців повідомив Куряті, що вони прибули на місце засідки в Києві.


Розмова 16

01:41. Начальник спецоперації Курята дізнається, що зловмисники обкрадають приватний будинок, але не віддає наказу затримати їх на місці злочину.


Розмова 17

02:54. Курята телефонує командиру поліцейської засідки Роману Мариновському й питає, що відбувається біля пограбованого будинку (на цей час зловмисники вже втекли, натомість до будинку приїхали співробітники поліції охорони — там спрацювала сигналізація).


Розмова 18

04:35. Поліцейські охоронці вже затримали двох поліцейських розвідників. Курята віддає наказ Роману Мариновському вибігати із засідки й затримувати всіх біля пограбованого будинку.


Розмова 19

04:54. Начальник київської поліції Андрій Крищенко подзвонив Куряті й запитав, чи вдалося затримати членів імовірної банди. Курята сказав, що внаслідок перестрілки загинули поліцейські.


Розмова 20

05:05. Крищенко знову подзвонив Куряті й розпитав, як сталася трагедія.


Розмова 21

05:39. Леонідові Куряті зателефонував начальник кримінальної поліції Києва Віталій Стрижак і запитав, чому поліцейські перестріляли один одного в Княжичах.

Трагедія в селі Княжичі під Києвом сталася 4 грудня 2016 року. Тоді внаслідок проваленої спецоперації із затримання банди ймовірних грабіжників між різними підрозділами поліції почалася перестрілка, загинули двоє поліцейських розвідників, двоє співробітників поліції охорони та командир групи спецпризначенців КОРДу. 

Торік прокуратура затримала п’ятьох підозрюваних у трагедії. Та наразі жоден з них не перебуває під вартою. Керував спецоперацією начальник карного розшуку Києва Леонід Курята. Після трагедії його звільнили з поліції, а прокуратура оголосила підозру в організації вбивства поліцейських і перевищенні службових повноважень. Щоправда, 15 листопада цього року Курята отримав нову посаду — став начальником поліції прифронтового Бахмута.