На початку 2018 року американський бізнесмен Сем Кіслін звернувся до Посольства США в Україні з проханням допомогти повернути конфісковані активи кіпрської фірми Opalcore. Про це йдеться у матеріалі журналістів “Слідство.Інфо”.

У своєму листі до Посла США в Україні Марії Йованович Сем Кіслін скаржиться на українські офіційні органи. Зокрема заявляє про те, що ті не в змозі вирішити проблему зі зниклими грошима його фірми і стверджує, що його компанія Trans Commodities – не єдина жертва рішення Краматорського суду, яке нещодавно опублікувало видання Al Jazeera.

Навесні 2017 року Краматорський суд постановив повернути державі 1,5 млрд доларів Януковича з рахунків низки кіпрських фірм, які, за даними українських слідчих, використовували для відмивання коштів спільники Януковича олігарх Курченко та колишній віце-прем’єр Арбузов.

У 2016 році американець Сем Кіслін придбав одну з таких компаній, а саме Opalcore Ltd. Продавцем Opalcore була британська фірма Exbridge Properties L.P., пов’язана з компаніями, які, за версією українського офіційного слідства, належать до “грошової пральні” олігарха-втікача Курченка та віце-прем’єра часів Януковича Арбузова. На той момент на рахунках Opalcore в Ощадбанку знаходилось $20,9 мільйонів, арештованих в рамках декількох кримінальних провадженнях.

Однак, Сем Кіслін стверджує, що дізнався про арешт грошей на рахунках лише восени 2017 року, вже після того, як придбав компанію. Зараз бізнесмен готує позов до Окружного суду США, аби повернути конфісковані українською владою активи. Його адвокати обіцяють, що звернуться також з позовом до Європейського суду, щоб легалізувати рішення та за потреби списати гроші з бюджету України.