Марія Горбань, Слідство.Інфо

Голова Сумського райсуду Сумщини Ігор Дашутін, який бере участь у конкурсі до Верховного суду, продав у 2016 році два автомобілі — Toyota Camry 2010 року та Ford Mondeo 2008-го — за 15 та 8 тисяч гривень. Про це Слідство.Інфо дізналося з висновку Громадської ради доброчесності.

ГРД звертає увагу, що ринкова вартість таких авто значно вища. Як ідеться у висновку, вживаний Ford Mondeo 2008 року коштує близько 200 тисяч гривень, а Toyota Camry 2010 року — понад 250 тисяч гривень.

У 2016 році суддя Дашутін узяв у кредит нову Toyota Camry за 840 тисяч гривень, заплативши половину вартості машини. Однак згідно з деклараціями в нього такої суми не було. Під час співбесіди Ігор Дашутін пояснив, що мав на той час лише 20 тисяч гривень заощаджень. 400 тисяч гривень, за його словами, дали йому батьки.

Водночас Громадська рада доброчесності звернула увагу й на інші відомості з досьє Ігоря Дашутіна.

У 2017 році суддя начебто позичив службову автівку Mitsubishi Pajero голові Господарського суду Сумщини Олександрові Коваленку «для розв’язання службових питань на декілька годин». Коваленко, за даними «Наших грошей», товаришує з Дашутіним. Невдовзі суддю Коваленка в тому ж автомобілі затримали працівники НАБУ, коли той отримував хабар — 26 тисяч доларів.

«Необхідно було відвезти й забрати пошту до Господарського суду. Удень ми домовилися про це з головою суду Коваленком і протягом робочого дня працівник Сумського райсуду поїхав з моєї згоди до Господарського суду. Далі що відбувалося — мені не відомо», — пояснив Дашутін під час співбесіди.

Торік Дашутіна притягали до адміністративної відповідальності за проїзд на червоний сигнал світлофора. Одразу після зупинки автомобіля патрульними Дашутін на місці сплатив штраф, відповідні документи є в розпорядженні журналістів Слідства.

Згодом Дашутін написав заяву на ім’я керівника патрульної поліції Сумщини з проханням скасувати постанову. Як сам суддя сказав під час співбесіди до Верховного суду, тому що йому не надали адвоката. А також пояснив, що на червоне світло нібито взагалі не проїжджав.

«Вони вважали, що це було червоне світло. Але там узагалі не було світлофора. Там було будівництво моста. Так, стояв світлофор, який там працював. Але там був працівник, який регулював рух. Це будівельники, вони встановили там фонарь, а це не світлофор», — сказав він.

Окрім цього, як повідомили в Громадській раді доброчесності, суддя Дашутін порушував права журналістів. У 2014 році Дашутін погрожував кореспондентці, що вижене її із зали засідань, якщо вона вестиме запис на диктофон. Відповідно до Кодексу суддівської етики, суддя повинен проявляти повагу до права на інформацію та не допускати порушення принципу гласності процесу.

(Головне фото — Facebook-сторінка Громадської ради доброчесності)