Журналісти встановили імена та обличчя бойовиків псевдореспубліки «ЛНР», які прямо звинуватили росіян, на боці яких вони воюють, — у злочинах. Зокрема в тому, що вони навмисно залишили їх вмирати в оточенні українських військ під Лиманом на Донеччині — через це нібито загинули кілька сотень бойовиків.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

На початку жовтня цього року Збройні сили України звільнили місто Лиман на Донеччині. Після цього в мережі почали з’являтися відео, на яких бойовики самопроголошеної «ЛНР» обурювалися, що росіяни їх кинули помирати під Лиманом, а самі втекли. На цих записах бойовики заявляли, що зазнали величезних втрат, намагаючись вийти з оточення, а підтримки з боку російських військ не було.

«Слідство.Інфо» детально проаналізувало ці відео і за допомогою них встановило кількох бойовиків так званої «ЛНР», які розповідають про злочини росіян. Зокрема, журналісти ідентифікували 35-річного уродженця міста Рубіжне на Луганщині Павла Артем’єва.

Він розповів, що їхній підрозділ зазнав великих втрат, виходячи з оточення українських військ. «Зі всього батальйону (може налічувати до 500 людей, — Ред.) залишилося 193 людини», — стверджує Артем’єв. Як свідчать соцмережі бійця «ЛНР», колись давно він служив у Збройних силах України.

Журналісти встановили, що у Павла Артем’єва є молодший брат Олексій, який нині також воює у складі бойовиків. У соцмережах він опублікував фото з Лисичанська, зроблене після окупації міста. Також Артем’єв-молодший позував із нашивкою незаконного збройного формування «казач’я гвардія», яке воює на сході України з 2014 року.

На проаналізованому журналістами відео також фігурує бойовик із позивним «Міхєй». «Слідство.Інфо» з’ясувало, що це 33-річний Данило Міхєєв родом із Луганщини.

Данило Міхєєв

«З Дробишевого в напрямку Лиману виходили, нас тупо «злили». Нас накрило артою. Наказ був вийти в Лиман. В Лиман ми вийшли. Але ми були одні. Не було, ні боєприпасів, ні нічого. Все згоріло. Витягнули кого змогли. Пацани досі залишилися там лежати на асфальті», – розповідає Міхєєв на відео.

Як з’ясували журналісти, Міхєєв давно причетний до незаконних збройних формувань. На порталі «Миротворець» згадка про нього з’явилася ще 2015-го року. Судячи із соцмереж Міхєєва, він затятий прихильник псевдореспублік. Хоча раніше вчився на військового моряка Збройних сил України.

Ще один боєць так званої «ЛНР», якого вдалося ідентифікувати — 30-річний Віталій Макаренко. Як з’ясували журналісти, Макаренко також давно фігурує в базі «Миротворця». У соцмережах бійця збереглося чимало фото, які вказують на його причетність до незаконних збройних формувань.

Також «Слідство.Інфо» встановило на відео 35-річного Олександра Тимошенка з міста Сорокине на Луганщині. Бойовик розповів, що його мобілізували до російського війська попри інвалідність.

Ще один боєць псевдореспублік, який після втечі з Лиману скаржився на російське керівництво, 32-річний Ваха Мґоєв родом із Луганщини. Батько Вахи — вихідець із Киргизстану. Ще в березні цього року він викладав фото сина у військовій формі. Хоча, як з’ясували журналісти, до незаконних збройних формувань Ваха причетний принаймні рік.