Марія Горбань, Слідство.Інфо

Конкурс до Вищого антикорупційного суду розпочався в серпні 2018 року. Кваліфікаційна комісія повинна відібрати 39 зі 150 кандидатів, які залишилися в конкурсі на сьогодні. Їх також перевіряють громадські організації, зокрема Фундація DEJURE.

Раніше ми вже писали про те, що не декларують кандидати до ВАС. Цього разу в матеріалі Слідства.Інфо — про адвокатів із сумнівно низькими доходами, які подалися на конкурс до антикорупційного суду.

Адвокат Олег Луценко з Хмельниччини не задекларував ніякого доходу за 2016-2017 роки, хоча від 2014-го очолює юридичну компанію «ЮРКОРПУС». В анкеті Луценко написав, що сплачує аліменти на утримання доньки, але невідомо, з яких саме доходів.

Костянтин Докійчук раніше подавався на конкурс до Верховного суду й директора в НАБУ, однак не пройшов. Нині працює адвокатом у Києві. Відповідно до декларації кандидата, за 2017 рік заробив лише три тисячі гривень. А у 2015 році взагалі не задекларував ніяких доходів. Під час конкурсу до Верховного суду Громадська рада доброчесності вже звертала увагу на невідповідність рівня життя сім’ї Докійчука задекларованим доходам.

Єдиним доходом адвоката з Чернігова Юрія Красненко за 2016-ий і 2017 роки була тільки допомога від центру зайнятості — 8,5 тисяч гривень. До того ж, він указав у декларації, що має іпотечний кредит на 195 тисяч гривень. Хоча, як пише Красненко в досьє, у 2016-2017 роках укладав договори про надання правової допомоги, що може свідчити про отримання ним доходів від адвокатської діяльності.

Максим Скржешевський з Вінниччини задекларував за 2017 рік лише 10 тисяч гривень доходу. Приблизно стільки ж заробив і у 2016-му. Утім, задекларував також квартиру у Вінниці й автомобіль Hyundai I30 2012 року у користуванні, а в досьє зазначив, що веде досить активну адвокатську діяльність виступає або з’являється в судах близько 10 разів на місяць. 

Дмитро Титаренко адвокат із Сімферополя (нині проживає в Києві), колишній зять та екс-помічник народної депутатки від «Народного фронту» й омбудсменки Людмили Денісової. Титаренко вказав у декларації, що за рік заробив лише 11 тисяч гривень, хоча як адвокат виступає в судах щонайменше чотири рази на місяць.

Достатньо невисокий дохід усе ж не завадив Титаренку придбати BMW 520I 2013 року випуску вартістю 700 тисяч гривень. Також адвокат указав, що є співзасновником компанії «ОСАВІАХІМ». Однак не згадав, що його батько — керівник однойменного підприємства, зареєстрованого за законодавством Росії. А також є засновником або директором низки інших підприємств, зареєстрованих за законами РФ.

У декларації за 2017 рік київського адвоката Віталія Мельничука — лише 21 тисяча гривень доходу. Хоча, з його слів, останні 10 років він активно виступає в судах мінімум 10 разів на місяць. У вересні-жовтні 2018 року Мельничук отримав від ТОВ «ЕНЕРГОТЕХПРОМ» 1,7 мільйона гривень, що в понад 80 разів перевищує його дохід за 2017 рік. Ця компанія фігурує в так званій «справі Мартиненка». За що саме Віталій Мельничук отримав такі кошти невідомо.  Активісти DEJURE припускають, що вони можуть бути оплатою за надання правової допомоги.

Адвокат Олександр Сагайдак зазначив, що бере участь у близько п’яти судових засіданнях щомісяця. Хоча в деклараціях за 2016-ий та 2017 роки річні доходи кандидата — 18122 та 39770 гривень. Попри це, у 2014 році Сагайдак придбав будинок під Києвом площею майже 400 квадратних метрів, про який згадав у декларації.

У деклараціях адвокатки Тетяни Круценко з Одещини за останні два роки — заробіток близько 36-37 тисяч гривень на рік. Однак сама вона відзначає в анкеті, що відвідує суд щомісяця, представляючи сторони на 20 засіданнях.

А от єдине джерело доходу її колеги з Києва Анатолія Мельничука за 2017 рік — лише пенсія. Щоправда, це 237 тисяч гривень.

Фото Facebook-сторінка Фундація DEJURE