Марія Горбань, Слідство.Інфо

Збори суддів Вищого антикорупційного суду обрали голову, нею стала Олена Танасевич. Вона набрала 23 з 38 голосів. Про це Слідство.Інфо дізналося під час трансляції засідання.

Вищий антикорупційний суд вирішуватиме долю підозрюваних у корупційних злочинах високопоставлених чиновників — депутатів, членів Кабміну, суддів тощо. Він має запрацювати вже влітку цього року.

Олена Танасевич працювала в Печенізькому райсуді Харківської області. Її чоловік займається бізнесом у Харкові, родина має квартиру й сім земельних ділянок у місті. Згідно з декларацією кандидатки за 2018 рік, Танасевич отримала як суддя 220 тисяч гривень, а її чоловік заробив мільйон гривень.

Голову Вищого антикорупційного суду обрали з третьої спроби. У перших двох жодному з кандидатів не вдалося набрати необхідного мінімуму — 20 голосів.

Олену Танасевич обрали головою Вищого антикорупційного суду під час перших зборів суддів Антикорсуду, в Києві, 7 травня 2019 року. Відповідне рішення ухвалили на таємному голосуванні. За Танасевич проголосували 23 судді. Головуючий на зборах оголосив, що Танасевич обрали на 3 роки та не більш як на строк повноважень судді. Гонтар Володимир / УНІАН

Створення Антикорупційного суду було однією з вимог міжнародних партнерів України для подальшої співпраці — Міжнародного валютного фонду, державного департаменту США та країн Великої сімки.

Конкурс до Вищого антикорупційного суду тривав майже рік. Кандидати пройшли анонімне письмове тестування, виконували практичне завдання, проходили співбесіди у Вищій раді правосуддя та Вищій кваліфкомісії суддів.

Також кандидатів в антикорупційний суд розглядали міжнародні експерти. Вони спільно з ВККС розглянули 49 сумнівних кандидатів. Серед них були, зокрема, «судді Майдану», адвокати з підозріло низькими доходами й конкурсанти, які не декларували майно або й весь прибуток. Відтак з конкурсу вибули 42 сумнівні кандидати. Загалом участь у конкурсі взяли 270 людей.

Напередодні 38 переможців конкурсу склали присягу