Марія Горбань, Слідство.Інфо

Збори суддів Вищого антикорупційного суду обрали голову Апеляційної палати суду. Даниїла Чорненька отримала сім голосів з одинадцяти.

Про це Слідство.Інфо дізналося під час трансляції засідання.

Даниїла Чорненька працювала в Монастирищенському райсуді Черкаської області з 2002 року. Чорненька не вперше пробує сили на високі посади у судовій системі на початку 2018 року вона була кандидаткою до Вищої ради правосуддя. Вона задекларувала квартиру у співвласності у Монастирищі, а також автомобіль Chery Tiggo 2013 року. За 2018 рік суддя заробила 336 тисяч гривень заробітної плати й отримала 91 тисячу гривень пенсії.

Обрана голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду України Даниїла Чорненька. Фото: sud.ua

Вищий антикорупційний суд вирішуватиме долю підозрюваних у корупційних злочинах високопоставлених чиновників — депутатів, членів Кабміну, суддів тощо. Він має запрацювати на початку вересня цього року.

Створення Антикорупційного суду було однією з вимог міжнародних партнерів України для подальшої співпраці — Міжнародного валютного фонду, державного департаменту США та країн Великої сімки.

Конкурс до Вищого антикорупційного суду тривав майже рік. Кандидати пройшли анонімне письмове тестування, виконували практичне завдання, проходили співбесіди у Вищій раді правосуддя та Вищій кваліфкомісії суддів.

Також кандидатів в антикорупційний суд розглядали міжнародні експерти. Вони спільно з ВККС розглянули 49 сумнівних кандидатів. Серед них були, зокрема, «судді Майдану», адвокати з підозріло низькими доходами й конкурсанти, які не декларували майно або й весь прибуток. Відтак з конкурсу вибули 42 сумнівні кандидати. Загалом участь у конкурсі взяли 270 людей.

Напередодні 38 переможців конкурсу склали присягу.

Головою Вищого антикорупційного суду стала Олена Танасевич.