Марія Горбань, Слідство.Інфо

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв спілкувався з головою СБУ щодо справи Гандзюк. Про це Слідству.Інфо розповів Євген Рищук під час роботи журналістів над фільмом «Гандзюк: Системне вбивство».

Голову херсонської адміністрації Гордєєва, як і його заступника Рищука, активісти називають одним із замовників убивства Катерини Гандзюк. Обидва давали свідчення у справі Гандзюк. Наразі посадовці не є підозрюваними.

Під час телефонної розмови з журналісткою Слідства.Інфо Євген Рищук розповів, що Гордєєв напередодні нового року зустрічався з головою СБУ Василем Грицаком. На той час справу Гандзюк уже передали Службі безпеки. Під час цієї розмови Гордєєв нібито згадував про його підлеглого Данила Доценка — генерала СБУ. Нині він працює в центральному управлінні, а ще півтора року тому керував херсонським управлінням.

«Грицак набрав Данила й сказав йому: тобі є що пред’явити губернаторові та його заступнику?» Данило йому відповів — «Немає». Тоді він каже: «Відбалансуй в обратну сторону». І Гордєєв приїхав, задоволений, що все нормально», — розповів Рищук.

Водночас Владислав Мангер під час судового засідання, на якому йому обирали запобіжний захід, назвав Данила Доценка організатором нападу на Гандзюк. У СБУ його звинувачення назвали абсурдом.

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер (у центрі) та голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв (праворуч) під час засідання Тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів, у Херсоні, 29 листопада 2018 року. Верховна Рада створила ТСК з розслідування нападів торік 6 листопада. Фото Гусаков Вячеслав / УНІАН

Андрій Гордєєв спершу підтвердив журналістам Слідства.Інфо, що говорив з Василем Грицаком про справу Гандзюк: «Декілька разів спілкувалися, щоб розслідували швидше. Раз коли тільки її облили (сірчаною кислотою, — ред.), а потім уже після смерті». Однак згодом, коли журналісти надали більше деталей про ймовірну зустріч, Гордєєв відмовився від своїх слів і сказав що ніколи не спілкувався з головою СБУ Грицаком щодо справи Гандзюк або генерала Данила Доценка:  «Не було зустрічі такої навіть».

Ні Данило Доценко, ні Василь Грицак не знайшли часу для розмови з журналістами.

На Катерину Гандзюк напали торік 31 липня. Її облили концентрованою сірчаною кислотою біля під’їзду власного будинку. Вона отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла. 17 серпня 2018 року правоохоронці затримали одного з імовірних організаторів нападу на Гандзюк Сергія Торбіна під час спроби втекти з Херсона.

В організації злочину працівники СБУ підозрюють Олексія Левіна (Москаленка), якого оголосили в розшук, та очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Основним мотивом убивства активістки офіційне слідство називає її публічну позицію щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконних підпалів 600 гектарів лісу, про які писала Гандзюк. Однак підозру йому так і не оголосили.

Окрім цього, журналісти Слідства.Інфо дізналися, що помічник нардепа Миколи Паламарчука Ігор Павловський, якого офіційне розслідування називає співорганізатором убивства, зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку, а також в інші «гарячі» для розслідування дати.

(Головне фото — чоловік з плакатом із закресленими прізвищами Гордєєва та Рищука (фігуранти справи Гандзюк) під час зустрічі президента України Петра Порошенка з виборцями на Михайлівській площі в Києві, 17 березня 2019 року. Фото Соколовська Інна / УНІАН)