Генеральна прокуратура України почала досудове розслідування щодо можливого втручання президентом, міністром юстиції та головою Нацбанку в роботу суддів Окружного адміністративного суду Києва через рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Колегія суддів Окружного адміністративного суду Києва, які ухвалили це рішення, поскаржилися на тиск керівництва держави 23 квітня. Заяву суддів Ігоря Качура, Володимира Келеберди та Віталія Амельохіна розмістили на сайту суду.

Як ідеться в заяві, вищі посадові особи України нібито втручалися в діяльність суддів під час засідання Ради національної безпеки та оборони 18 квітня 2019 року. За словами суддів, Президент, міністр юстиції та голова Нацбанку, коментуючи їхнє рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку, зробили заяви, які є «прямою погрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність та неупередженість».

Саме 18 квітня Окружний суд столиці ухвалив рішення про незаконність націоналізації ПриватБанку. Того ж дня президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки та оборони попросив керівництво СБУ та ГПУ оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи проти суддів «за неправосудне рішення».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто скасував націоналізацію ПриватБанку

Як з’ясували журналісти OCCRP, перед націоналізацією Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов імовірно вивели 5,5 мільярдів доларів з ПриватБанку через дочірню компанію, зареєстровану на Кіпрі. Виведені кошти фактично дорівнюють 5% ВВП України.

17 квітня 30 суддів Окружного адмінсуду Києва не з’явилися до Вищої кваліфкомісії суддів на оцінювання. Усі вони надали довідки про «тимчасову непрацездатність».

Раніше саме Київський адміністративний окружний суд поновив на посаді голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, а також 20 грудня 2018 року визнав звільнення ректорки НМУ ім. Богомольця Катерини Амосової незаконним.

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Євген Аблов пізніше поскаржився на допис у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Пост стосувався саме ухвали судді про поновлення на посаді ректорки НМУ Богомольця Катерини Амосової.

Згодом саме Окружний адміністративний суд Києва заборонив Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ День народження Аблова: політики, скандальні судді та головний військовий прокурор

Емблема Генеральної прокуратури на будівлі ГПУ в Києві, 15 січня 2019 року. Синиця Олександр / УНІАН