Агенція «Слідство.Інфо» 25 червня презентувала свій проєкт про статки вищого духовенства «Золото церкви» у Харкові. Серед іншого, журналісти розповіли про нерухомість і транспортні засоби, які мають у власності архієрєї Харківщини.

Зазначимо, що все вище духовенство — зокрема, правлячі та вікарні архієреї — прийняли чернечий постриг — тобто ,відмовилися від принад світського життя й вирішили жити аскетично. Ченці приймають обітниці «безсрібності» (відмову від особистої власності), цнотливості (безшлюбності) та слухняності (повного підпорядкування Статуту й монастирській владі, повної відмови від власної волі).

Відтак, «Слідство.Інфо» вирішило проаналізувати, чи справді харківські священнослужителі дотримуються цих умов. Для зручності розподілимо харківських архієреїв відповідно їх церков

РОСІЙСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА В УКРАЇНІ

Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій, у миру — Олег Легкий

Митрополит Онуфрій через свої статки потрапляє в медіа не вперше. Журналісти вже робили розслідування про його майно — зокрема, велику кількість коштовної нерухомості. Так, відповідно до даних проету «Золото церкви», Онуфрію належать шість будинків загальною площею майже 2,3 тисячі квадратних метрів: два будинки площею 590 і 554 квадратних метрів, два дачних будинки на 461 та 14 квадратних метрів, і ще два будинки на 490 та майже 160 квадратних метрів.

Також Онуфрій володіє чотирма квартирами у Харкові загальною площею майже 600 квадратних метрів. Ще йому належать два нежитлових приміщення у місті, два паркомісця та гараж у Києві. Також у власності Онуфрія — чотири земельні ділянки в селі Мартовому на Харківщині загальною площею в понад пів гектара.

Зазначимо, що, за даними видання LB.ua, митрополит Онуфрій підтримував створення Єдиної української православної церкви. Його очікували на Об’єднавчому соборі, але в останній момент він відмовився і не прийшов.

Митрополит Онуфрій

Митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, у миру — Олег Іванов

Митрополит Єлисей володіє двома будинками в Ізюмі площею 355 квадратних метрів та майже 24 квадратних метри. Також йому належать чотири земельні ділянки в місті загальною площею 0,35 гектара.

Митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей

Митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей

ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ

Архієпископ Харківський і Ізюмський Афанасій

Все майно Афанасія — на Полтавщині. Зокрема, йому належить будинок на 63 квадратних метри у селі Шкурупіївка та три земельні ділянки у Решетилівському районі — загальною площею 9 гектарів.

Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан

Митрофан володіє автівкою Hyundai Santa Fe 2011 року та земельною ділянкою на Харківщині в селі Рубіжному площею 0,1 гектара.

Афанасій та Митрофан

УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Єдиним представником УГКЦ на Харківщині є владика Василь Тучапець, який, водночас, головою Соціального відділу церкви. Жодне рухоме та нерухоме майно йому не належить.