Марія Горбань, Слідство.Інфо

Громадська активістка з Херсона Катерина Гандзюк, яка померла внаслідок опіків кислотою торік у листопаді, називала голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера ймовірним замовником замаху на неї.

Про це вона розповіла у своєму останньому інтерв’ю, яке Слідство.Інфо записало за три тижні до смерті активістки. Катерина сказала, що мала тривалий конфлікт з очільником Херсонської облради.

«Найбільш дошкульним було те, що Владислав Мангер програв Верховний Суд, в якому визнавалися правдивими факти програми, яку ми зняли рік назад (сюжет, який Катерина Гандзюк зняла разом з журналістом Сергієм Нікітенком, — ред). Ми ніколи це особисто не обговорювали. Але знала, що Мангеру цей програш у суді дуже дошкуляв», — сказала вона.

Як розповіла Слідству.Інфо Катерина Гандзюк, голова облради спілкувався з представниками кримінального світу, які могли піти на такий крок.

«У нього в оточенні просто перебувають такі відверті бандити, які зникли після арешту Опера (позивний одного з підозрюваних, який, за версією слідства, організував групу нападників на Катерину Гандзюк. Справжнє ім’я — Сергій Торбін. Позивний «Опер» отримав під час війни на Донбасі, — ред.). Мангер має кримінальне оточення, яке могло піти на такий злочин просто от «по-понятіям», — вважала активістка.

Зокрема, Катерина Гандзюк казала про Олексія Левіна. Його також підозрюють в організації нападу, нині він перебуває в міжнародному розшуку.

«Є факти, які підтверджують, що вони перетиналися з Опером напередодні. Усе зрозуміло, крім мотиву», — сказала Катерина.

Олексій Левін — один з підозрюваних в організації вбивства Катерини Гандзюк за версією слідства. Скріншот з відео, яке опинилося в розпорядженні журналістів Слідства.Інфо

Владислав Мангер такі звинувачення заперечує. «Там фільм на 99% — неправда. Для мене це питання вичерпане», — сказав він. Також голова Херсонської облради стверджує, що люди з його оточення не могли зробити йому такий подарунок: «У чому «подарунок»? У мене не було конфлікту з цією людиною. Я нікому взагалі про це не міг навіть казати».

Водночас Катерина Гандзюк під час інтерв’ю Слідству.Інфо повідомила, що не отримувала погроз від Мангера.

На Катерину Гандзюк напали торік 31 липня на виході з власного будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою біля під’їзду власного будинку. Вона отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла. 17 серпня 2018 року правоохоронці затримали одного з імовірних організаторів нападу на Гандзюк Сергія Торбіна під час спроби втекти з Херсона.

В організації злочину працівники СБУ підозрюють Олексія Левіна, якого оголосили в розшук, та очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Основним мотивом убивства активістки офіційне слідство називає її публічну позицію щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконних підпалів 600 гектарів лісу, про які писала Гандзюк. Однак підозру йому так і не оголосили.

Окрім цього, журналісти Слідства.Інфо дізналися, що помічник нардепа Миколи Паламарчука Ігор Павловський, якого офіційне розслідування називає співорганізатором убивства, зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку, а також в інші «гарячі» для розслідування дати. Окрім цього, в розпорядженні Слідства.Інфо з’явилося відео, на якому Олексій Левін розповідає, як Євген Рищук просив «якось покарати» Катерину Гандзюк.

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, підозрюваний у вбивстві Катерини Гандзюк, під час засідання Апеляційного суду Києва з розгляду скарги про обрання йому запобіжного заходу, 21 лютого 2019 року. Фото Ратинський В’ячеслав / УНІАН