Генеральна прокуратура змінила групу прокурорів, які здійснюватимуть процесуальне керівництво у справах щодо вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк. 

Як повідомили Слідству.Інфо в прес-службі ГПУ, таке рішення ухвалили 30 вересня.

«Група прокурорів, що здійснюють процесуальне керівництво в кримінальних провадженнях щодо заподіяння тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, була змінена для забезпечення більш ефективного розслідування», — сказали в Генпрокуратурі.

«Наразі новоствореною групою прокурорів оновлено план досудового розслідування в цих кримінальних провадженнях. Досудове розслідування в них триває», — повідомили також на сайті ГПУ.

На Катерину Гандзюк напали торік 31 липня на виході з власного будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою. Вона отримала майже 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла.

Як повідомляло Слідство.Інфо, 3 жовтня одеський суд втретє спробує розпочати судовий процес над Ігорем Павловським, якого звинувачують у замовчуванні вбивства Гандзюк. Також Павловський свідчитиме у справі щодо Владислава Мангера. 

Підозру в організації вбивства голові Херсонської облради Владиславу Мангеру оголосили в лютому цього року. Інший підозрюваний, Олексій Левін, нині перебуває в розшуку. Він отримав цей статус раніше, наприкінці минулого року. Утім, кілька місяців тому їм змінили підозру. Тепер їх підозрюють у замовленні нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть Катерини Гандзюк. 

Основним мотивом офіційне слідство називає публічну позицію Гандзюк щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала Слідству.Інфо у своєму останньому інтерв’ю.

У травні 2019 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у нападі на Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Влітку суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.

Павловському, який з листопада 2018 року перебував під вартою за підозрою в співорганізації злочину, на початку квітня 2019-го «пом’якшили» підозру, й змінили обвинувачення на замовчування вбивства. Наприкінці квітня 2019 року йому змінили запобіжний захід на нічний домашній арешт з носінням електронного браслета. Термін запобіжного заходу сплив 26 червня  і, як повідомляли в ГПУ, його не продовжували через стан здоров’я підозрюваного. Хоча наприкінці липня Павловський відвідав футбольний матч в Одесі.

Попри «пом’якшення» підозри, редакція Слідства.Інфо володіє інформацією, яка вказує, що дії Павловського в цій історії були спрямовані не на приховування злочину, а на безпосередню співучасть у ньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Роль Павловського в нападі на Гандзюк: замовчував чи організовував?

Як з’ясувало Слідство.Інфо під час роботи над фільмом «Гандзюк: системне вбивство», Павловський активно зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку, а також в інші «гарячі» для розслідування дати.