Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Тарас Козак через довірених осіб володів російською нафтовидобувною компанією, яка отримала понад 10 мільйонів доларів чистого прибутку у 2020 році. Згодом він продав цю компанію «дочці» білоруської «Белоруснефть».

Про це йдеться у розслідуванні OCCRP.

Як повідомляють журналісти, за російською компанією «Пурнефть» стояла фірма Brimipana Trading, зареєстрована на Британських Віргінських островах. Завдяки наймасштабнішому в історії витоку документів Pandora Papers журналістам вдалося встановити власника Brimipana Trading. Ним виявився Олександр Кісель з Угорщини.

Однак, як встановили журналісти, Кісель у цій компанії міг виступати довіреною особою підсанкційного проросійського народного депутата Тараса Козака, який наразі ймовірно переховується у Росії. 

Так, завдяки документам Pandora Papers журналісти дізналися, що Козак надав Олександрові Кіселю довіреність на кіпрську фірму Hakail Ltd, що належить депутату.

Також OCCRP зʼясували, що віргінська Brimipana Trading фінансувала кіпрську фірму Soferco Trading Ltd, що належить цивільній дружині Козака Наталії Лавренюк. Brimipana надала пряме фінансування Soferco за допомогою грошових переказів, а не позик, що свідчить про те, що за Brimpana, а також за Soferco стояла родина Козак, йдеться у матеріалі журналістів.

Brimipana також заплатила 1 мільйон доларів фірмі Козака Turul Investments у грудні 2018 року, начебто, щоб купити австрійську фірму Onyx Aviation, яку, однак, ліквідували протягом року.

Також журналісти виявили низку інших звʼязків Олександра Кіселя, зокрема й із помічником нардепа Яном Марченко, якого називають «менеджером» бізнес-групи Тараса Козака. «Ці факти свідчать про те, що Олександр Кісель, очевидно, є довіреною особою Тараса Козака, а отже, Тарас Козак може бути реальним бенефіціаром Brimipana Trading Ltd», — цитують OCCRP аналітикиню Центру протидії корупції Антоніну Волкотруб.

Тарас Козак не відповів на запит журналістів щодо коментаря.

Російська «Пурнефть» має 69 нафтових свердловин у Росії неподалік Полярного кола. Білоруські ЗМІ оцінили угоду із купівлі цієї компанії у 50 мільйонів доларів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що президент Росії Володимир Путін та Олександр Лукашенко наприкінці 2020 року особисто обговорювали ймовірну купівлю білоруськими нафтовиками російської «Пурнефть», яка, як зʼясували OCCRP, має звʼязок із Тарасом Козаком.

Цивільна дружина Тараса Козака Наталія Лавренюк, як раніше повідомляли OCCRP, володіє часткою у російській компанії «НЗНП Трейд», яка розробляє Гавриківське нафтове родовище у російському Сибіру. Співвласницею цієї компанії через офшорні фірми була також дружина іншого підсанкційного проросійського політика, Віктора Медведчука, Оксана Марченко. Як зʼясували тоді журналісти, контроль над цією компанією родини Козака та Медведчука отримали майже за 1000 доларів.

У лютому 2021 року Тарас Козак потрапив під українські санкції, якими, зокрема, була заблокована робота його медіа-холдингу. 11 травня народному депутату було оголошено підозру про державну зраду. А вже у липні суд наклав арешт на активи Козака.

Сам Козак, за даними ЗМІ, покинув територію України та, схоже, переховується у Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПІД САНКЦІЯМИ: ДЕ І ЗА ЩО ЖИТИМЕ СОРАТНИК МЕДВЕДЧУКА ТАРАС КОЗАК

Pandora Papers — це глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу. У Pandora Papers зібрана інформація про активи і таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топ-політиків. У цих секретних документах також фігурують втікачі, засуджені, знаменитості, зірки футболу, судді, податківці та очільники найбільших міст світу.

«Слідство.Інфо» в межах проєкту Pandora Papers отримало секретні офшорні документи, які підтверджують інформацію, опубліковану під час президентських перегонів весною 2019 року. А саме – схеми, за якою офшорні фірми Зеленського та його команди з 2012 року нібито отримали 40 мільйонів доларів від офшорів, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. Саме тоді студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1». Ці кошти могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей. Поряд із Зеленським в офшорних паперах фігурує голова Служби безпеки України Іван Баканов, а також перший помічник Президента Сергій Шефір. Детальніше про офшорні компанії, пов’язані з президентом та його оточенням — у фільмі «Офшор 95».