Адвокати восьми фігурантів так званої “газової справи” екснардепа Онищенка подали сім клопотань про повернення обвинувачення прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), вказуючи на порушення при його складанні.

Про це повідомляє репортер “Слідства.Інфо” довідався під час засідання Вищого антикорупційного суду.

Обвинувальний акт склали у травні 2017 року. Адвокати фігурантів “газової справи” апелювали до порушення процесуальних норм при створенні цього документу.

Зокрема, ішлося про те, що статтю щодо фіктивного підприємництва, про яку йдеться в документі, минулого року декриміналізували. Також, на думку адвокатів, обвинувачення неконкретно виписане.  

Прокурор САП заперечував щодо повернення обвинувального акту і вказав, що зміни до нього можна внести під час судового розгляду.

Судове засідання щодо “газової справи” Онищенка, праворуч — Валерій Постний, якого називають правою рукою експарламентаря та співорганізатором схеми/ФОТО Слідство.Інфо

Суд встиг заслухати лише одного із захисників обвинувачених. Розгляд решти клопотань перенесли на наступне засідання, яке відбудеться 7 лютого.

У цій справі фігурує восьмеро поплічників колишнього народного депутата Онищенка, серед яких Валерій Постний, якого називають правою рукою експарламентаря та співорганізатором схеми. Також у розслідуванні згадуються колишні працівники “Укргазвидобування” Олександр Сомов, Вадим Шленчак та Олена Ченцова. Іншим обвинуваченим Мар’яні Гречанюк, Юрію Смаглюку, Олександру Сергієнку та Дмитрові Кравченку слідство відводить роль виконавців.

Як раніше повідомляло “Слідство.Інфо”, загалом правоохоронці встановили причетність до участі у “газовій схемі” 29 осіб.

Нагадаємо, колишнього нардепа Олександра Онищенка, який фігурує в низці кримінальних проваджень, взяли під варту у листопаді минулого року. Його затримали в Німеччині біля міста Ольденбург за запитом українських правоохоронців. У САП розповіли, що в Онищенка в Німеччині є бізнес. Тривалий час він там навіть проживав. Зараз вирішується питання про екстрадицію екснардепа. 

За версією детективів НАБУ, Онищенко разом зі своїми поплічниками продавав газ держпідприємства “Укргазвидобування” через “псевдобіржі”, через що держава втратила понад 1,5 мільярда гривень. Він утік з України у 2016 році і тривалий час перебував в Іспанії. Колишній народний обранець звинувачення на свою адресу заперечує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Суд арештував півмільйона євро Онищенка — екснардеп хотів купити нового коня

На минулорічних парламентських виборах Онищенко намагався балотуватися у народні депутати. За його словами, останні три роки він не переховувався від правосуддя, а нібито представляв Україну на кінних змаганнях і навчався у школі верхової їзди. Однак Верховний Суд відмовив екснардепу в можливості балотуватися до парламенту. 

У 2018 році “Слідство.Інфо” опублікувало фільм-розслідування “Клуб книголюбів”. У матеріалі йдеться про те, як соратники Петра Порошенка домовлялися про купівлю посад і голосів для ухвалення вигідних для президентської партії рішень за посередництва Онищенка.