Єврейська громада Києва заявила, що у жовтні цього року служба безпеки єврейської громади виявила осіб, які приховано стежили за приміщенням центральної синагоги Києва та за її вірянами. Головний рабин України Моше Реувен Асман стверджує, що члени громади встановили транспортні засоби з підробленими номерними знаками, які використовували для спостереження. За його словами, під час перевірки молитовного дому були виявлені прослуховувальні пристрої. Члени громади повідомляють, що ці особи причетні до діяльності Національного антикорупційного бюро. Головний рабин стверджує, що це не перший випадок такої поведінки НАБУ.

“Деякий час тому під час проведення негласних слідчих дій були зафіксовані висловлювання посадовця правоохоронного органу вищого рівня з використанням антисемітської лексики, назв образливого характеру для юдеїв, висловлених у грубій ворожій формі”, – заявив Моше Реувен Асман.

У НАБУ ж повідомили, що інформація про стеження за синагогою “є такою, що не відповідає дійсності”.

“Жодних пристроїв для прихованого зняття інформації у приміщенні центральної синагоги міста Києва Національне бюро не встановлювало, візуального спостереження за будівлею не здійснювало”, – сказали у відомстві.