Марія Горбань, Слідство.Інфо

Солом’янський райсуд Києва обрав запобіжний захід колишньому нардепу від «Батьківщини» та екс-голові правління холдингової компанії «Енергомережа» Дмитрові Крючкову. Суддя Максим Вишняк ухвалив залишити Крючкова під вартою на 45 діб з можливістю внесення застави — 7 мільйонів 11 тисяч гривень. 

Також Крючков повинен здати закордонний паспорт і носити електронний браслет.

Про це Слідство.Інфо дізналося в залі судового засідання.

НАБУ разом із САП наполягати на заставі 364,2 мільйона гривень. Прокурори зазначали, що її розмір визначили з огляду на ймовірні ризики переховування Крючкова від розслідування і суду.

«У нас є конкретні докази переховування підозрюваного за кордоном від органів досудового розслідування», — сказав прокурор Віталій Кравець, згадуючи про переховування Крючкова в Німеччині.

Сам Крючков сказав, що не переховувався від органів слідства.

«Я ні від кого не ховався, не поїхав в якусь «бананову республіку», а жив і працював в Європі. Про те, що я потрапив у розшук, дізнався від знайомих. І я майже одразу звернувся сам до Інтерполу», — розповів під час засідання суду Крючков.

Екс-нардепа затримали увечері 15 квітня в аеропорту «Бориспіль». Напередодні Крючкова екстрадували з Німеччини. Його затримали в Баварії торік у квітні на підставі міжнародного ордера на арешт.

За даними «Схем», екс-депутат від «Батьківщини» Дмитро Крючков через керовану ним компанію «Енергомережа» організовував у 2015 році схеми виведення коштів з державних обленерго в інтересах бізнесменів Ігоря і Григорія Суркісів, а також народного депутата з фракції БПП Ігоря Кононенка.

Крючкова підозрюють у завданні збитків державі на понад 346 мільйонів гривень.

Під час судового засідання екс-депутат Крючков розповів, зокрема, що очільник НАБУ Артем Ситник нібито отримував «неправомірну вигоду» — 500 тисяч доларів. Чого саме стосувався хабар, Крючков не уточнював, однак сказав, що повідомляв про це ГПУ.