Марія Горбань, Слідство.Інфо

Суддя Коломацького райсуду Харківської області Андрій Яковенко поскаржився на Громадську раду міжнародних експертів. На його думку, під час розгляду його кандидатури на посаду судді Вищий антикорупційний суд експерти начебто порушили вимоги Конвенції про захист прав людини. Про це Слідство.Інфо дізналося з повідомлення про втручання в діяльність судді, яке Яковенко відправив Вищій раді правосуддя.

Під час конкурсу до Вищого антикорупційного суду міжнародні експерти звернули увагу, зокрема, на те, суддю Андрія Яковенка підозрюють в отриманні хабара. За даними слідства, в червні 2013 року суддя вимагав й отримав хабар у власному кабінеті за винесення позитивного рішення. Кримінальна справа вже кілька років слухається в суді.

На думку Яковенка, згадка під час співбесіди про кримінальне провадження, в якому він фігурує, є порушенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Також, як зазначив суддя, експерти не мали повноважень висвітлювати обставини розгляду справи.

Як пояснила Слідству.Інфо членкиня Громадської ради доброчесності Галина Чижик, дії Громадської ради міжнародних експертів не порушували норм законодавства. Наявність кримінального провадження є підставою для сумніву щодо кандидата на посаду.

«Однією з причин, чому експерти поставили під сумнів кандидатуру Андрія Яковенка, стала наявність у нього кримінального провадження, адже Яковенко фігурує у справі про корупційний злочин. Логічно, що міжнародні експерти звернули увагу на цей факт, адже є великий ризик у призначенні такої людини суддею в Антикорсуді», — сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Судді для топ-корупціонерів: що треба знати про конкурс до Антикорсуду

(Головне фото — статуя древньогрецької богині правосуддя Феміди біля будівлі Апеляційного суду, Київ, 2 жовтня 2009 року. Фото Олександра Синиці / УНІАН)