Донька австралійки, яка загинула під час пожежі в одеському готелі «Токіо Стар», вимагає компенсувати їй 1 мільйон доларів моральної та 628 тисяч гривень матеріальної шкоди.

Про це Слідство.Інфо дізналося з ухвали суду від 3 вересня.

Під час пожежі в одеському готелі «Токіо Стар», яка сталася всередині серпня, загинуло дев’ятеро пожильців готелю, понад 10 людей отримали тілесні ушкодження. Серед загиблих була 73-річна громадянка Австралії Стелла Сойфер.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ознаками порушення вимог пожежної безпеки. Співвласника готелю Вадима Чорного арештували на 60 днів без права на заставу. В Одеській мерії повідомляли, що Вадим Чорний відмовляється виплачувати компенсацію постраждалим від пожежі, хоча сам бізнесмен це заперечив. Він сказав, що постраждалим виплатили грошову допомогу на лікування, квитки тощо. Про компенсацію, на думку Чорного, не може бути мови до рішення експертизи.

Інший співвласник готелю, Сергій Дурач, за даними прокуратури, переховується від слідства за кордоном. 

Під час суду прокурор відділу прокуратури Одеської області Євген Антощук повідомив, що донька загиблої Стелли Сойфер вимагає відшкодування в межах кримінального провадження.

Щоб забезпечити це відшкодування, за словами прокурора, адвокатка потерпілої просить суд арештувати майно Дурача.

Київський районний суд Одеси задовольнив клопотання й арештував це майно. Зокрема, йдеться про корпоративні права й цінні папери дев’яти юридичних осіб і нерухомість.

Адвокатка потерпілої Юлія Нєганова розповіла Слідству.Інфо, що цивільний позов став вагомою підставою для арешту майна співвласника готелю. Вона каже, що суд розглядатиме позов австралійки про відшкодування після завершення розслідування.

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій (ДСНС) повідомляли, що загасити пожежу в готелі було складно, бо вогонь швидко поширювався; переобладнаний з трамвайного депо готель мав багато номерів, деякі з них навіть без вікон.  

За попередньою версією, пожежа сталася через «надмірне навантаження на електромережі та замикання електропроводки».

Одеська облдержадміністрація виплатила по 100 тисяч гривень сім’ям загиблих і по 50 тисяч гривень постраждалим від пожежі.