У п’ятницю Danske Bank призначив нового гендиректора на місце Томаса Боргена, якого з іще дев’ятьма топ-менеджерами банку підозрюють у причетності до одного з найбільших в історії скандалів довкола відмивання грошей.

Про це пише OCCRP з посиланням на газету Berlingske.

Від 1 червня керуватиме найбільшим банком Данії Кріс Вогельзанг.

Борен пішов у відставку у вересні. Його обвинувачують у справі щодо підозрілих транзакцій на 244 мільйони доларів, які проводилися з 2007-го по 2015 роки через естонську філію Danske клієнтами-нерезидентами, переважно з Росії. Сума приблизно в десять разів перевищує ВВП Естонії.

За даними видання Borsen, 12 березня в будинку Боргена провели обшук.

Danske Bank отримав в Естонії багато клієнтів з третіх країн після того, як придбав місцеве відділення фінського Sampo Bank. Раніше Sampo викупив в Естонії низку дрібних банків, де від початку відкривали рахунки іноземні клієнти.

Кількість клієнтів-нерезидентів продовжувала зростати, навіть коли активи Sampo перейшли Danske Bank. Водночас багато із цих клієнтів являли собою компанії з ознаками фіктивності, зареєстровані у Великій Британії. Від 2007-го по 2015 рік банк провів близько 9,5 мільйона ініційованих ними транзакцій.

До перевірки Danske Bank залучили данську юридичну фірму Bruun & Hjejle, яка дійшла висновку, що співробітники банку свідомо могли бути співучасниками нелегальних операцій.

Також перевірка встановила, що в банку не контролювалося відмивання грошей, там не знали власників багатьох рахунків і не мали автоматичного моніторингу вхідних транзакцій. Ба більше, банк навіть не з’ясовував, чи перебувають клієнти під санкціями.

Після того, як довкола Danske Bank почався скандал, кредитна установа визнала в прес-релізі, що багато з цих транзакцій, найімовірніше, були підозрілими.

Що саме інкримінують десяти топ-менеджерам Danske Bank, наразі невідомо. У листопаді минулого року прокуратура Данії висунула банку обвинувачення в порушенні законодавства щодо боротьби з відмиванням коштів.

Головний офіс Danske Bank у Копенгагені. Wikimedia.org

Як раніше писало Слідство.Інфо, президент-утікач Віктор Янукович використовував рахунок офшорної компанії у Swedbank для легалізації мільйонів євро. Це видно з витоку транзакцій між Danske Bank і Swedbank, які аналізували журналісти SVT.

Зокрема, вони дізналися про відмивання 3,7 мільйона євро, які Віктор Янукович отримав у 2011 році як гонорар за книжку «Україна — країна можливостей». Ці гроші потрапили в Україну через низку фірм, серед яких була компанія з Британських Віргінських Островів Vega Holding Limited. Вона має рахунки в литовському відділенні Swedbank.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Ахметов і Янукович: одна офшорка на двох