Прокуратура Одеської області досі не повідомила про підозру жодному із депутатів Одеської міської ради, які минулого року проголосували за повернення радянських назв вулицям міста. Про це йдеться у відповіді прокуратури Одеської області на запит журналістів Слідства.Інфо.

26-го квітня 2017-го року депутати Одеської міської ради на чолі з мером міста Геннадієм Трухановим проголосували за повернення низці одеських вулиць радянських назв, скасувавши попереднє рішення обласної влади про перейменування цих вулиць. Зі списком депутатів, які проголосували за відповідне рішення можна ознайомитись тут. В активну фазу декомунізація в Україні (позбавлення від наслідків комуністичної ідеології) увійшла в період Революції Гідності, а у травні 2015 року цей процес вдалося узаконити. 

Рішення одеських депутатів, прийняте всупереч закону про декомунізацію, викликало значний суспільний резонанс. Як наслідок, майже одразу Служба Безпеки України заявила про відкриття кримінального провадження щодо скандального повернення радянських назв одеським вулицям. В СБУ тоді порушили кримінальне провадження за ст. 436-1 Кримінального Кодексу України (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів). За цією статтею передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 10 років.

Скрін офіційної сторінки СБУ в Facebook

 

Втім, через 10 місяців вказане кримінальне провадження досі перебуває у прокуратурі й по ньому досі триває досудове розслідування. А жодної підозри по цій справі так нікому і не оголошено. Попри те, що результати голосування Одеської міської ради є відкритими.

На питання Слідства.Інфо, коли справу планують передавати до суду, прокуратура Одеської області не відповіла.

Головне зображення – УНІАН.