Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження за скаргою суддів Окружного адмінсуду Києва щодо ймовірного перевищення службових повноважень групою прокурорів у розслідуванні щодо “плівок Вовка”.

Про це Слідству.Інфо повідомила співробітниця Генеральної прокуратури Юлія Малашич.

За її словами, слідчі Держбюро розпочали розслідування за кваліфікацією “перевищення службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків”.

“Тяжкими наслідками можуть бути або значні фінансові збитки, або шкода життю та здоров’ю. Ні про перше, ні про друге мені не відомо”, – пояснила вона.

Зі слів Малашич, саме така кваліфікація дозволяє проводити негласні слідчі дії, зокрема, прослуховування. “Ми взагалі не хвилюємося стосовно, імовірно, такого ж аудіоконтролю, який здійснювався щодо суддів Окружного адмінсуду Києва. Утім, на роботі ми можемо обговорювати питання щодо кримінальних проваджень. І тут є ризик, що підозрювані можуть мати доступ до інформації щодо наших дій”, – сказала прокурорка.

За її словами, слідчий Держбюро розслідувань жодного разу не викликав на допит самих прокурорів, однак витребовує їх персональні дані.

“Він витребовує зокрема, наші особові справи, де є інформація про наших родичів, місця проживання”, – додала вона.

Малашич, крім того, розповіла, що слідчий ДБР також витребовував матеріали іншого кримінального провадження, яке стосувалося подій Революції Гідності.

“Слідчий чомусь вважає доцільним в межах провадження про перевищення службових повноважень вимагати матеріали кримінальних проваджень відносно подій Автомайдану, що взагалі не вписується в жодні рамки законності”, – сказала Юлія Малашич.

Раніше Малашич повідомила Слідству.Інфо, що Генеральна прокуратура зупинила кримінальне провадження щодо “плівок Вовка”.

Нагадаємо, що декілька місяців тому Національне антикорупційне бюро (НАБУ) спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Правоохоронці розслідують дії ексголови адмінсуду Павла Вовка та його колег – суддів ОАСК Євгена Аблова й Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Іван Шепітко.

За даними слідства, Вовк нібито через небажання проходити оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС), створював перешкоди в діяльності окремих її членів. Наразі усім фігурантам за фактами втручання в діяльність ВККС й ухвалення неправосудних рішень оголосили підозри

Пізніше НАБУ опублікувало записи розмов судді Вовка на своєму YouTube-каналі. Серед іншого, із записів стало відомо, що суддя домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет.

Згодом Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити Павла Вовка, Івана Погрібніченка та Івана Шепітка.

Під час пресмарафону 11 жовтня президент України Володимир Зеленський у коментарі “Слідству.Інфо” заявив, що йому потрібен час, аби “розібратися” з Окружним адмінсудом Києва (ОАСК).