Оксана Орсач, Слідство.Інфо

Наталія Буша, суддя Деснянського районного суду Києва, не вказала у своїй декларації значну частину майна. Зокрема, будинок на понад 500 квадратних метрів, земельні ділянки та намисто із дорогоцінним камінням.

Буша потрапила в новини, коли з 30 вересня на 1 жовтня грабіжники увірвались в її розкішний будинок на Печерську та разом з іншими цінними речами, викрали її коштовне намисто. Ця втрачена розкіш і привернула увагу журналістів Слідства.Інфо. І намисто, і сам будинок виявилися незадекларованими.

У декларації за 2017 рік суддя зазначила, що володіє квартирою і нежитловим приміщенням у Києві, а в Бориспільському районі розташована земельна ділянка її чоловіка.

Однак будинок на Печерську, в який наприкінці вересня і увірвалися злочинці, суддя в своїй декларації не вказала. Офіційно маєток, площею в понад 500 квадратних метрів, належить батькові судді – Дмитру Сокуренку. Протягом 2010-2014 років він був членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України – органу, який проводить добір суддів. Після Майдану Сокуренко підпав під дію закону “Про очищення влади”, але звільнився сам – за станом здоров’я. А згодом перейшов на роботу до Апеляційного суду Києва та пропрацював там аж до липня цього року.

Також Наталія Буша не вказала у декларації земельну ділянку площею понад гектар під Києвом, яка знаходиться у користуванні її чоловіка. А у попередніх деклараціях суддя не згадує і недобудований дослідний завод у Броварах. Хоча мала би це зробити. Чоловік судді викупив його на аукціоні з продажу держмайна ще у 2003 році. У зв’язку з порушенням умов договору Фонд держмайна України у 2017 році через суд повернув завод у власність держави.

Не вказана у декларації і «Аудиторська компанія «Альфа-Україна», співвласником якої є чоловік Наталі Буші. Загалом він володіє п’ятьма фірмами, а у 2008 році, за інформацією джерел Слідства.інфо у правоохоронних органах, був фігурантом кримінального провадження у справі про відмивання коштів.

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.