Через декриміналізацію статті Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування статків та доходів, доведеться закрити понад сто кримінальних проваджень щодо посадовців, які зараз розглядаються в судах.

Про це повідомив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник у програмі «Мокрик по-живому».

«Стаття декриміналізована, відповідальність скасована. Тобто всі справи, щодо яких повідомлено про підозру, які зараз розглядаються в судах і розгляд яких не завершено, будуть закриті. Ми підраховували — це більше ста справ», — сказав директор НАБУ.

При цьому вироки, які вже вступили в силу, за словами очільника бюро, скасовувати не будуть.

«В цілому це дуже загрозлива тенденція й черговий удар по антикорупційній реформі», — зазначив Ситник.

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Конституційний суд скасував електронне декларування, повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку й моніторинг способу життя тих, хто подав декларації — і визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовіне декларування. Повний текст рішення КС з’явився днем пізніше. Станом на зараз Електронний реєстр декларацій не працює.

Зауважимо, схожа ситуація була з декриміналізацією статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення. У лютому 2019 року Конституційний суд визнав її неконституційною, після чого суди закрили 65 справ щодо високопосадовців, які розслідувало Національне антикорупційне бюро. Усі вони стосувались незаконного збагачення.