Наближений до президента Петра Порошенка депутат Верховної Ради міг купувати голоси фракції “Батьківщина” протягом 2015-2016 років на підтримку низки законопроектів, пов’язаних з бізнес-інтересами членів президентської партії. На це вказують повідомлення, якими обмінювались нардеп-втікач Олександр Онищенко та його колега-парламентар з президентської партії Сергій Березенко.

Онищенко особисто передав журналістам Слідства.Інфо сотні повідомлень у месенджері WhatsApp, в яких політики наближені до Президента України просили посередництва нардепа-втікача у протягуванні “потрібних законопроектів”. Кілька разів з березня 2015 по червень 2016 з такими проханнями до Онищенка звертався депутат від БПП Сергій Березенко. Він просив про допомогу із законопроектами пов’язаними з містобудуванням, бурштином та сільським господарством. Всі прохання Березенка були задоволені. Два з трьох законопроектів є сьогодні діючими законами України.

Для успішного голосування “потрібних” законопроектів Березенку не вистачало голосів БПП, тож він просив Олександра Онищенка забезпечити голоси фракції “Батьківщина”, очолюваної Юлією Тимошенко.

Вкінці березня 2015 року Березенко попросив Онищенка: “#1735 закон завтра. Очень важно. ЮВТ может поддержать? Градостроительный закон. Не политика. Рабочая просьба. Оттанцую”.

“Оттанцую” на жаргоні політиків означає “розрахуюсь”. Може йтися про гроші або будь-який інший негрошовий розрахунок, який, судячи з усього, відбувся.

Адже вже наступного дня – 19 березня 2015 року проект закону № 1735, який врегульовує містобудування,  розглянув комітет Верховної Ради та рекомендував до голосування в сесійній залі, попри те, що експерти виявили в документі корупційні ризики. В квітні 2015-го в парламенті не знайшлося голосів, аби прийняти закон, але фракція “Батьківщина” голосувала “за” майже повним складом.

В квітні 2015 року Березенко звернувся до Онищенка з іншим проханням – підтримати ще два законопроекти  – про підтримку сільгоспвиробників (№2527) та про видобуток бурштину (№ 1351-1). “Завтра сельхоззакон. ЮВТ может поддержать?”, – запитує Сергій Березенко.

Онищенко відповідає, що Тимошенко підтримає проект закону, але в свою чергу просить про зустріч з президентом. Після пересилає Березенку скріншот повідомлення, яке нібито написала лідерка Батьківщини: “Ок. Ми все підтримаємо. Чекаю твоїх людей”. Онищенко пояснює колезі, що “чекаю твоїх людей” – на їхньому жаргоні означає “завези кислород”. А “кислородом”, за словами депутата, політики називали в своєму листуванні гроші.

Документ винесли на розгляд парламенту за кілька тижнів після цієї розмови,  фракція «Батьківщина» підтримала одноголосно. Так само, 15 з 16 присутніх членів фракції Юлії Тимошенко проголосували за проект закону щодо реалізації та видобутку бурштину.