Член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький міг бути призначений на посаду внаслідок таємних домовленостей в українському парламенті. Зокрема, завдяки купівлі голосів фракції “Батьківщина” оточенням президента. Це випливає з листування нардепа-втікача Олександра Онищенка, яке опинилося у розпорядженні Слідства.Інфо.

Вища рада правосуддя (раніше – Вища рада юстиції) – єдиний орган, який може відсторонити, звільнити або дозволити арештувати будь-якого суддю. Членів Вищої ради правосуддя обирають за квотами від різних гілок влади. На момент голосування за Маловацького президент уже мав трьох людей у ВРЮ за своєю квотою, ще одна людина за квотою парламенту – значно б посилала вплив президента на суди.

Вже 19 травня 2015 року Верховна Рада призначила членом Вищої ради юстиції юриста Олексія Маловацького, який раніше працював у виборчому штабі президентської партії. За тиждень до голосування, 12 травня 2015 року, нардеп Ігор Кононенко звернувся до Олександра Онищенка із таким проханням: «Саша, переговори с Юлей о поддержке нашей кандидатуры (Маловацкий) в ВРЮ (тайное голосование планируется в четверг). Там Власенко против». Про це йдеться в листуванні, яке Слідство.Інфо отримало від політика-втікача. На наступний день Олександр Онищенко повідомив: «С Ю все согласовали вчера. Там +».

Олексій Маловацький – член Вищої ради правосуддя, обраний за квотою парламенту у травні 2015 року.

Однак 14 травня 2015 року до перемовин долучився вже інший нардеп від БПП Сергій Березенко. Депутат, схоже, не повірив попереднім домовленостям і помітно нервував:   

«Она сказала фракции, что свободное голосование. Будет от силы 7 человек. Слова Власенко. Это не договоренность!». У відповідь Олександр Онищенко пообіцяв передати його слова Юлії Тимошенко, а пізніше відправив копію повідомлення, яке нібито написала лідерка “Батьківщини”, з обіцянкою, що голоси “дадуть” всі члени фракції, окрім її екс-адвоката Сергія Власенка.

В інтерв’ю нардеп Власенко підтвердив Слідству.Інфо, що виступав проти цього признанення. “Я категоричний противник того, щоб до Вищої ради правосуддя призначали не просто хлопців, які носять за Петром Олексійовичем (Порошенком – Ред.) портфель, а хлопців, які носять портфель за хлопцями, які носять портфель за Петром Олексійовичем. Я не пам’ятаю голосування, але я точно не міг проголосувати “за”, – сказав Власенко.

Оскільки голосування за призначення членів Вищої ради правосуддя відбувається в парламенті таємно, Сергій Березенко, як випливає з листування, просив Онищенка навіть особисто проконтролювати голосування фракції “Батьківщина”, а то й забрати бюлетені –  аби забезпечити підтримку кандидатури Маловацького.

Усі учасники листування заперечили купівлю голосів фракції “Батьківщина” і навіть питання про обговорення підкупу голосів назвали “провокацією”.

Повний архів листування Олександра Онищенка з українськими політиками незабаром буде опублікований на сайті https://www.slidstvo.info