Марія Горбань, Слідство.Інфо

Адвокати екс-ректорки медичного університету Катерини Амосової заявили про відвід суддів під час засідання у Київському апеляційному суді, 15 листопада. Причиною стало смс повідомлення, яке Амосова отримала напередодні ввечері. Представники Амосової трактували смс, як погрозу і вважають, що воно може свідчити про необ’єктивність колегії суддів.

Конфлікт між Міністерством охорони здоров’я та командою Катерини Амосової триває вже понад півроку. Вперше МОЗ звільнило Амосову 20 лютого 2018 року через зрив обов’язкового незалежного іспиту “Крок” для студентів-стоматологів. З того часу в університеті змінилося три в.о. ректора, а сама Амосова двічі поновлювалася на цій посаді через суди. Сьогоднішнє засідання також мало вирішувати чи законно її звільнило міністерство.

Під час цього судового засідання адвокатка екс-ректорки Катерина Цвєткова повідомила, що Катерина Амосова отримала з невідомого номера смс із текстом російською мовою: “Кресло не вернете, посмотрим на вас после суда”.

Захисники екс-ректорки заявили, що таке повідомлення може означати викривлене “сприйняття судом не на користь позивача”. Також адвокатка зазначила, що у справах, де Амосова виступає чи виступала стороною, неодноразово чинився тиск.

“Зокрема, в засідання (в залу суду – ред.) вривалися невідомі особи, які зривали засідання, навіть надсилалися кошти на особисті рахунки членів колегії суддів”, – сказала Цвєткова. Показати скриншот повідомлення журналістам чи розповісти більше жінка відмовилася, мовляв – не має відповідних повноважень.

Представники НМУ Богомольця та Міністерства охорони здоров’я протестували проти відводу суддів і навіть називали цю ситуацію зловживанням правами стороною Амосової для затягування справи. Втім, судді все ж прийняли рішення про відвід.

(Головне фото – скріншот з YouTube-каналу NMU TV)