Марія Горбань, Слідство. Інфо

МОЗ України 1 жовтня вдруге звільнило Катерину Амосову з посади ректорки Національного медичного університету імені Богомольця. Причиною звільнення стало невиконання Катериною Амосовою законних вимог Державної аудиторської служби, повідомляє прес-служба відомства.

Так, у березні 2016 року Держфінінспекція перевіряла фінансово-господарську діяльність НМУ Богомольця за період з 1 жовтня 2012 року по 1 грудня 2015 і виявила низку порушень на загальну суму збитків понад три мільйони гривень. Держфінінспекція зобов’язала керівництво вишу усунути ці порушення, однак вимоги не були виконані.

Станом на 1 жовтня 2018 року сума збитків сягає близько двох мільйонів гривень.

Слідство.Інфо також повідомляло про те, що поліція розслідує п’ять кримінальних проваджень щодо масштабної розтрати бюджетних коштів у медичному закладі. Йшлося про 73 мільйони гривень. Держаудитслужба також у червні 2018 року звернулася до ГПУ щодо забезпечення кримінального провадження за фактом розкрадання та нецільового використання бюджетних коштів керівниками адміністрації НМУ Богомольця.

Це вже вдруге Міністерство охорони здоров’я розірвало контракт із Катериною Амосовою. Раніше, 20 вересня, Печерський райсуд Києва визнав звільнення Катерини Амосової з посади ректорки НМУ незаконним. За даними МОЗу, одразу пісня винесення рішення вона сама почала генерувати накази про власне поновлення на посаді ректорки НМУ та про скасування усіх наказів визнаного МОЗ в.о. ректора Олександра Науменка.

Конфлікт між Міністерством охорони здоров’я та командою Катерини Амосової триває вже понад півроку. Розпочався він 20 лютого 2018 року, коли міністерство звільнило Катерину Амосову через зрив обов’язкового незалежного іспиту “Крок” для студентів-стоматологів. Відтоді в університеті змінилося декілька в.о. ректора, а сама Катерина Амосова двічі поновлювалася на цій посаді за допомогою судів. Команда колишньої ректорки також всіляко перешкоджала роботі працівників міністерства у виші. Так, під час проведення комісії МОЗу з приміщення ректорату зникли понад 30 важливих документів.