Марія Горбань, Слідство.Інфо

Під час перевірки Центру тестування при МОЗ аудитори виявили порушень на понад 3,1 мільйона гривень. Про це йдеться у звіті Держаудитслужби. Саме цей Центр проводить незалежні тестування «Крок» для студентів-медиків по усій країні.

Зокрема, за 2015-2017 роки Центр виплатив майже на 700 тисяч більше зарплат: виплачувати премії працівникам, які працювали за сумісництвом, або доплачували додатково за роботу, яка й так входила в їхні посадові обов’язки. Наприклад, програміст отримував додатково 7 тисяч гривень за ведення сторінок Центру у Facebook i Twitter, хоча й так мусив це робити згідно з договором. Також для тестувань у НМУ Богомольця Центр залучав працівників вишу, що є порушенням, адже вони могли впливати на результати іспитів.

Півмільйона Центр недоотримав від різних вишів через неточності в розрахунку вартості послуг. Наприклад, згідно з договором з ЛНМУ імені Данила Галицького, Центр повинен був проводити іспит для 18 студентів, хоча фактично провів для 32-х.

Ще 144 тисячі гривень збитків Центр поніс через те, що надрукував майже 9 тисяч зайвих бланків для проведення іспитів.

154 тисячі начебто недоотримав торік від самого МОЗу за міжнародний іспит IFOM. Центр не укладав жодних договорів про відшкодування вартості проведення іспиту. За словами директорки Центру Ірини Булах, МОЗ повинен був повернути кошти після іспиту, але не зробив цього.

Більш ніж 800 тисяч гривень Центр утратив через безкоштовні тестування «Крок» для студентів НМУ імені Богомольця у 2015-2017 роках. Згідно з угодою про співпрацю, Центр орендував приміщення в університеті. Та аудитори наголошують, що в тексті угоди не йшлося про те, що Центр мав безкоштовно тестувати студентів. Згодом НМУ розірвав у суді угоду про співпрацю та змусив Центр виплатити близько 60 тисяч за комунальні послуги. Водночас Центру тестування так і не відшкодовували проведення іспитів для студентів вишу.

Після розірвання угоди про співпрацю з Центром тестування, команда екс-ректорки Катерини Амосової вирішила через тендер замовляти їхні послуги. Центр на тендер не подався, оскільки є єдиною установою, яка може проводити незалежне тестування «Крок». А отже НМУ повинен був підписати з ними договір без тендеру. Як наслідок — 20 лютого 2018 року «Крок» для студентів-стоматологів НМУ Богомольця не провели взагалі.

Зрив «Кроку» на початку 2018-го спричинив конфлікт між Катериною Амосовою та МОЗ, що триває й досі.

Головне фото: Facebook-сторінка Центр тестування при МОЗ України