Марія Горбань, Слідство.Інфо

Вища кваліфікаційна комісія суддів протягом двох днів визнала шістнадцятьох з дев’ятнадцяти кандидатів до Верховного Суду такими, що відповідають посадам суддів. Хоча раніше Громадська рада доброчесності надала негативні висновки щодо них.

Засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів відбувалися 19 та 20 лютого. До фіналу конкурсу потрапили, зокрема:

Суддя Максим Тітов, причетний до затягування розгляду справ Майдану та до засудження автомайданівців. Водночас батько Тітова є членом ВККС.

Олексій Бринцев — його родичі раніше відстоювали інтереси Януковича та «Партії регіонів», та Михайло Вільгушинський, який має три незадекларовані автівки.

Геннадій Гришин ухвалював рішення у справах «Луценко проти України» та «Загородній проти України», що, за висновками Європейського суду з прав людини, порушують права людини.

Суддя Єлизавета Євграфова не зазначила джерела походження автомобіля, земельних ділянок у Криму і путівки вартістю понад 6 тисяч євро.

Василь Яремко не зміг пояснити походження понад мільйона гривень, які він витратив на будівництво житлового будинку.

Також до фіналу конкурсу потрапили судді Сергій Боровик, Валерія Картере, Світлана Вус, Сергій Єремейчук та Андрій Рябішин.

Засідання комісії продовжується 21 лютого, члени ВККС розглянуть іще 12 кандидатів до Верховного Суду. Загалом Громадська рада доброчесності надала негативні висновки щодо 44 учасників конкурсу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Суддівська кров»: успішна історія «дяді Юри» та крах суддівської династії

(Головне фото — огорожа Верховного Суду України, Київ. Фото Олександра Синиці / УНІАН)