Члена американської спільноти мормонів, на рахунку якої понад сто бізнес-проектів на заході США, звинуватили в розтраті 500 мільйонів доларів податкових субсидій. А також відмиванні близько 134 мільйонів та тиску на свідків. 

Власника компанії Washakie Renewable Energy LLC Дейкоба Кінгстона звинувачують в розтраті коштів Податкової служби США, які він отримував від 2011-го по 2015 роки, підробляючи торгові звіти та розбавляючи біодизельне паливо. 

Про це йдеться в протоколах суду, з якими ознайомилися OCCRP.

За інформацією Bloomberg, Кінгстон входить у секту мормонів The Order. Влада описує її як злочинне угруповання, яке з 80-х років незаконно отримувало гроші через махінації з соціальними виплатами та ухиленням від сплати податків.  

Південний центр забезпечення законності США описав секту як «групу ненависті», яка просуває інцест та ідеї вищості білої раси. 

Секті Order присвячено багато журналістських матеріалів, включно зі статтею в Rolling Stone та документальним фільмом від VICE. У них описуються брудні оборудки учасників секти Кінгстона. 

Також Кінгстона звинувачують у зловживанні державною системою підтримки виробництва відновлюваної енергії. 

За один галон (чотири літри) відновлюваного палива Податкова служба США надає 1 долар податкового повернення. За інформацією прокурорів, Кінгстон заробив статки на продажі розбавленого палива з соєвих бобів та рослинної олії. У цьому йому допомагав емігрант з Вірменії Лев Дурман, якому належить кілька заправок та стоянок у Південній Каліфорнії. 

Розслідування про шахрайство з біопаливом щодо самого Дурмана закрили. 

За словами джерела Bloomberg, Кінгстон — багатоженець, який стверджує, що товаришує з президентом Туреччини Ердоганом. Джерело також розповіло, хто такий Лев Дурман. Приміром, він вимагає, щоб англійською його називали Lion, тобто «лев». Вірменин носить ремені та черевики з крокодилячої шкіри, які його підлеглі змушені цілувати.  

Гроші, які Кінгстон отримав через цю схему, він витратив на маєток у Солт-Лейк-Сіті для другої дружити та спорткар Bugatti Veyron 2010 року випуску. Загальна вартість цих покупок — понад 5,5 мільйонів доларів, про що свідчать матеріали справи. Кінгстон також став спонсором баскетбольної команди Юти The Jazz та отримав особисті апартаменти в будівлі домашньої арени команди. 

І Кінгстона, і Дурмана звинувачують у відмиванні грошей. Обидва хотіли переказувати свої кошти в Туреччину, куди збиралися у разі потреби тікати, розповідає Bloomberg.

Поліція заарештувала Кінгстона в серпні 2018 року під час посадки на рейс до Туреччини. Разом з ним була одна з його дружин та кілька інших членів родини. 

Його дружину, брата й матір обвинувачують у співучасті у відмиванні грошей. Згідно з документами суду, всі вони заперечують обвинувачення. 

Кінгстона та його родину попередньо судитимуть 29 липня, а процес триватиме близько 10 тижнів.