У держбюджеті на 2022-й передбачена рекордна сума на фінансування політичних партій — 885 мільйонів гривень. Проте от уже півтора року політпартії не подають фінансової звітності за 1,5 мільярда гривень, які вони отримали з кишень платників податків.

Звітування партіям запровадили для того, щоб зменшити надходження грошей від олігархів та приватних донорів. А стежити за цим має спеціальний орган — Національне агенство із питань запобігання корупції.

Навесні минулого року, коли в Україні запровадили карантин, політичним партіям дозволили не подавати фінансову звітність аж до його закінчення. Але от в чому проблема: карантин і досі триває. А політпартіям, схоже, зручно і далі не показувати свої фінансування та витрати.

Звісно, громадськість ще минулої осені закликала повернути звітність, адже це позбавило суспільство контролю за обранцями. І згодом ніби з’явився законопроєкт про відновлення звітування, але… нардепи не поспішали за нього голосувати. Особливо, коли НАЗК зупинило держфінансування трьом із п’яти політпартій, представлених у парламенті — «Батьківщині», «Голосу» та «Слузі народу». І про законопроєкт просто забули.

Пізніше, група депутатів «Справедливість», які відокремились від «Голосу», подала альтернативний законопроєкт про відновлення звітності, за який активно виступала депутатка Олександра Устінова. І тут відкриваються можливі альянси та домовленості між партіями.

Зокрема, щоб прийняти поданий законопроєкт, потрібні голоси. А саме їх може забезпечити монобільшість — «Слуга народу». Після першого читання влітку, цей законопроєкт «застряг» у Комітеті з питань правової політики і про нього успішно забули аж до 1 листопада, коли комітет зібрався на позачергове засідання. Там з’ясувалося, що голова комітету «Слуга народу» Андрій Костін підтримав зокрема суперечливу правку, яку пропонувала Олександра Устінова.

І начебто перемога — звітування відновили, але… на дуже дивних умовах. Невигідні вони, у першу чергу, для платників податків, які дізнаються про витрачені політсилами гроші постфактум — коли карантин скінчиться. Вирішити це питання зараз може лише президент Володимир Зеленський, повернувши закон парламентарям на доопрацювання.

Як нардепи фактично узаконили «дерибан» бюджетних грошей — розповідає Любомира Ремажевська у матеріалі «Ілюзія підзвітності: як нардепи узаконили «дерибан» бюджетних грошей