Олександр Волошин, Слідство.Інфо

Правоохоронці затримали причетних до підпалу офісу рівненської агенції журналістських розслідувань “Четверта влада”. Двох чоловіків упіймали під час виконання замовного вбивства представника кримінальних структур Рівного. Їхню причетність до підпалу та ряду інших злочинів поліція виявила згодом, але офіційної підозри у вчиненні цих злочинів ще не вручили.

Офіс Рівненських розслідувачів підпалив невідомий у лютому 2018 року, за кілька днів до того за схожих обставин хтось підпалив офіс рівненського журналіста та активіста Юрія Дюга. Обидві справи набули значного резонансу. Слідство.Інфо слідкувало за перебігом офіційного розслідування, втім протягом місяців зрушень у справі не було.

“За підпал “Четвертої влади” вони отримали 2 тисячі доларів”, – розповів Сергій Волков, керівник Головного управління Національної поліції в Рівненській області. За його словами, злочин проти журналістів замовив один з лідерів угрупування тому, що видання “оприлюднює інформацію, яка дуже йому не подобалася”.

Один із виконавців нібито зізнався у тому, що підпалив редакцію «Четвертої влади» на замовлення Володимира Шевчука. Його називають кримінальним авторитетом на прізвисько «Вова Большой» та пов`язують з кришуванням незаконного видобутку бурштину на Поліссі та намаганням чинити вплив на політичну обстановку в області. Журналісти “Четвертої влади” системно займаються темою видобутку бурштину на Рівненщині, але не пригадують, щоб їхні розслідування стосувалися саме Шевчука.

Заступниця головного редактора “Четвертої влади” Антоніна Торбіч розповіла, що затриманого упізнав її син, який бачив палія і за свідченнями якого складали фоторобот та портрет. “Цей чоловік справді схожий на обидва портрети, які складали в поліції, тільки поголений і старший”, – каже Торбіч.

Минулого тижня журналісти Слідства.Інфо опублікували матеріал про те, як розслідується справа про підпал “Четвертої влади”. Тоді цю справу розслідували в поліції Рівного під наглядом міської прокуратури. А вже сьогодні екс-слідчий у цій справі Олександр Подшивайлов каже – матеріали передали обласній поліції теж минулого тижня.

Водночас заступник прокурора Рівненської області Остап Сидор заявив, що причетність затриманих до підпалу та інших злочинів (окрім вбивства) ще перевіряється. До того ж поліції невідомо де знаходяться замовники. За їхніми даними, “Вова Большой” нещодавно виїхав до Євросоюзу. Його та інших ймовірних замовників у розшук іще не оголосили.

Виконавці, які вже знаходяться під вартою, за даними керівника обласної поліції Сергія Волкова, раніше були засуджені за вбивства та розкрадання. Один з них був засуджений до позбавлення волі на понад 10 років, а інший – на понад 20 років. Правоохоронці вилучили у них кілька пістолетів, з десяток гранат, набої та вибуховий пристрій, які нібито мали бути використані підозрюваними у майбутніх злочинах.

Чи пов’язані затримані з підпалом дверей квартири, за якою зареєстрована організація Юрія Дюга, правоохоронці не повідомляють.