15 мільярдів гривень щороку крадеться на оборудках в державній “Укрзалізниці”. Таку заяву зробив міністр інфраструктури Володимир Омелян. Утім, є підстави вважати, що міністр помиляється, і цифра крадіжок дещо більша. Принаймні, саме від нас міністр дізнався про ще один ймовірний спосіб розкрадання на залізниці. Оборудка не така масштабна, як крадіжки на постачанні запчастин. Утім з її допомогою продовжує заробляти оточення влади часів Януковича. Хто контролює монітори в потягах Інтерсіті і заробляє на рекламі –  з’ясовували журналісти програми “Слідство.Інфо”.

Знімальна група довідалася, що відеоконтент на моніторах в потягах Hyundai контролює маловідома компанія. І вийти з нею на переговори щодо розміщення контенту не завжди видається можливим. Принаймні, про це журналісти довідалися з історії Богдана Логвиненка.

Богдан – автор проекту Ukraїner  і частий пасажир потягів Інтерсіті. Його команда багато подорожує, щоб знімати ролики про Україну.

Короткі історії про самобутні поселення і невідомі живописні місця збирають тисячі глядачів в Інтернеті.

Нещодавно в Богдана виникла ідея показувати свої відеоматеріали на моніторах у вагонах потягів Інтерсіті. Зараз на цих моніторах показують чимало реклами та музичних кліпів, то ж відео-історії про подорожі Україною були б цікавими і приємними для перегляду. Відтак, Логвиненко звернувся з цією пропозицією до “Укрзалізниці”.

 

“Цим потягом теж користуються досить багато туристів, і ми маємо теж англійські субтитри, тобто ми можемо дублювати і українською, і англійською там. І ми розуміємо, що іноземець їде – він подивився це відео і подумав: “О, класно, треба туди поїхати””, – пояснив Богдан.

В “Укрзалізниці” йому повідомили, що відео в потягах Hyundai розміщує фірма “Ай Ком”. І порадили звернутися туди. Однак із «Ай Комом» домовитися не вийшло, каже автор проекту Ukraїner: “Ми місяць там дзвонили, намагалися щось з’ясувати, але нічого не вдавалося. Крім того, я почув ще від кількох своїх друзів про цю компанію деякі відгуки, ну і зрозумів, що ми, напевно, все одно туди не потрапимо. Все виглядає так, наче це якийсь закритий клуб просто”.

Такі закриті клуби – не новина для України. Раніше “Слідство.Інфо” розповідало, як пов’язані між собою компанії нардепів з БПП контролюють рекламу у столичниму метро. Та хто контролює рекламні носії в Інтерсіті?

Нагадаємо, що корейські потяги Hyundai стали на українські колії у 2012-му році. Їх закупили до чемпіонату Європи з футболу. Закупівлею опікувався тодішній міністр з інфраструктури – впливовий регіонал Борис Колесніков. Сьогодні по Україні курсує десять потягів Hyundai.

В них – понад півтисячі відеомоніторів. За даними самої ж фірми “Ай Ком”, їхня аудиторія – це майже три мільйони пасажирів на рік, які дивляться на монітори у вагонах.  Що їм переглядати – вирішує сама фірма. І як нам вдалося з’ясувати – вона тісно пов’язана із оточенням того ж таки Бориса Колеснікова. Ми поцікавилися в колишнього міністра, чи має він стосунок до рекламного бізнесу в потягах Інтерсіті:

– Є така компанія “Ай Ком”. Вона вам відома?

– Ні. Взагалі вперше чую.

– Ця компанія близька до вашого соратника пана Заца.

– Я і Заца востаннє бачив в парламенті роки чотири тому.

– Тобто ви не маєте до цієї компанії стосунку жодного, правильно я розумію?

– Жодного. Ви, послухайте, ви – чисті клоуни. Працюєте на західні гроші проти України і будете якісь ідіотські питання мені ставити?

Зв’язки, які заперечує Борис Колесніков – достатньо очевидні. “Ай Ком” входить до групи компаній донецького підприємця Костянтина Баскіна.

До війни Баскін, поміж іншим, мав ексклюзивні права на розміщення реклами в Донецькому аеропорті. Тоді ж його фірма розміщувала рекламу кондитерських виробів “Конті” – компанії Бориса Колеснікова. Також Костянтин Баскін був помічником нардепа-регіонала Олександра Заца. Два скликання поспіль. Перед тим, як стати депутатом, Зац працював в компанії “Конті” і був заступником Бориса Колеснікова в Донецькій облраді.

Але як Колесніков відхрещується від Заца, так сім’я Баскіних відхрещується від компанії “Ай Ком”. Хоча в останньої той самий телефон в реєстраційних документах, що і у фірм Баскіна. І працюють вони в одному приміщенні. Знімальна група “Слідства.Інфо” навідалася на фактичну адресу фірми, щоби поспілкуватися із донецьким підприємцем. Утім, у журналістів склалася лише коротка розмова із його дружиною – Нелею Баскіною:

– У будь-якому випадку – його (Костянтина Баскіна – Ред.) немає, ви можете залишити мені ваші контакти, з вами зв’яжуться.

– А з вами ми можемо поговорити чи з іншою особою?

– Ні, я не маю стосунку до Інтерсіті, тому я вам нічого не прокоментую.

Саме сім’я Баскіних керувала компанією “Ай Ком”, коли укладався договір на розміщення реклами в Інтерсіті. Утім, Костянтин Баскін нам так і не передзвонив. Щоправда, фірма “Ай Ком” відповіла нам письмово. Там повідомили, що вони просто спільно користуються одним офісним приміщенням і телефоном із фірмою Баскіна, а будь-які твердження про їхні зв’язки із Зацем чи Колесніковим назвали “наклепом”.

Утім, незрозумілим залишається те, як маловідома компанія із сумнівним сайтом

отримала ексклюзивне право показувати рекламу на моніторах Інтерсіті? В “Укрзалізниці” нас запевнили – через прозорий конкурс. І надали список компаній, які теж брали в ньому участь. Як виявилося, більшість з тих компаній, як і “Ай Ком”, теж мають саме донецьке коріння. А деякі чітко пов’язані із тим же Борисом Колесніковим і його оточенням. Тут буде скрін з сюжету, де я виділяю на моніторі шматок тексту з переліком компаній. Наприклад, фірма-конкурсант “Креативні комунікації”, власник якої – Андрій Будяк. “Слідство.Інфо” запитало Бориса Колеснікова про його зв’язки із цим підприємцем:

– Вам відоме таке ім’я – Андрій Будяк?

– Ні.

– А компанія “Скіф-2”?

– Я не знаю таку компанію.

– Послухайте, компанія “Конті”, власником якої ви є, вона є засновником компанії, яку очолює Будяк.

– Ніколи такого не було.

– Ну от переді мною Реєстр юридичних осіб.

– Я не знаю, значить – викиньте цей реєстр. Він до нас жодного стосунку не має.

Андрій Будяк вже багато років очолює телеканал Колеснікова. Перед тим працював PR-менеджером компанії “Конті”.  Згодом в розмові Борис Колесніков теж це пригадав, але запевнив, що сам не має жодних інтересів в рекламному бізнесі.

Інші учасники конкурсу також мають зв’язок із оточенням Колеснікова. Зокрема, компанія “Офісер”. Вона теж брала участь конкурсі на розміщення контенту в потягах Інтерсіті, однак, фактично, змагалася сама із собою, адже її власник – Едуард Толстов – працює в колективі фірми-переможця конкурсу – компанії “Ай Ком”.

Серед учасників так званого конкурсу також компанія “Медіа Шарк”. Власник – донецький бізнесмен Петро Куркчі. Його бізнес-партнер по іншій компанії “ОРТ Україна” є помічником ще одного нардепа із “Партії регіонів” Ігоря Шкірі – колеги Бориса Колеснікова по транспортному комітету.

Конкурс, який “Укрзалізниця” називає прозорим, відбувся два роки тому. Ми поцікавилися, скільки державна компанія отримує від здавання в оренду під рекламу моніторів в Інтерсіті. Однак “Укрзалізниця” відмовилася показувати умови договору, пославшись на комерційну таємницю.

Така відповідь – пряме порушення закону, каже юрист Центру протидії корупції. Приховування умов договору може означати, що переможець конкурсу офіційно сплачує символічні гроші, а реально розраховується іншими чином: “Найвірогідніше – це те, що коли проводять такі конкурси, їх проводять під конкретні фірми, фактично, коли послуги надають або ж надають в оренду майно, яке перебуває відповідно у власності міста чи власності держави, своїм фірмам. Тобто, фактично, за найменшою маржою або навіть за безцінь здають в оренду майно, яке мало б орендуватися за мільйони і отримувати відповіді доходи, які б надходили у місцевий чи державний бюджет”.

Окрім фінансового питання, не менш важливим є й те, що показують пасажирам Інтерсіті. Адже йдеться про мільйони глядачів. Наразі найпопулярнішим розважальним контентом в потягах Hyundai є реклама. Тут її демонструють фактично безперервно. Але значне обурення в соцмережах викликав промо-ролик за участі телеведучої Оксани Марченко – дружини скандального політика Віктора Медведчука. Адже подружжя неодноразово висловлювало симпатію і до Росії, і до її президента Путіна.

Богдан Логвиненко вважає, що оператора з розміщення контенту в потягах Hyundai державна компанія мала би обирати серед найкращих фірм – на прозорому конкурсі, а також – повинна стежити за тим, який контент розміщують в потягах.

“Мені, власне, здається, що державні компанії, або напівдержавні, такі, як “Укрзалізниця”, вони мають бути еталонними, вони мають показувати не те, хто найбільше заплатив – і ми транслюємо куму Путіна, а показувати справді якісний контент. Найбільша тут проблема в тому, що немає принципів відбору контенту взагалі. Тобто вони, напевно, мають бути прописані в договорі, якого ми не бачили”, – каже він.

Міністр інфраструктури каже: весь контент у потягах контролює виключно “Укрзалізниця”. І міністерство не може втручатися в його діяльність: “Це – відповідальність державного підприємства. Міністерство жодним чином не може їх обмежити чи вказати, як саме їм вести свою господарську діяльність. Це ми можемо з’ясувати під час перевірки, і коли ми зможемо довести, що був завданий навмисний збиток, тоді вони повинні відповідати і перед законом в тому числі. Щодо Інтерсіті, щодо залізничних вокзалів, щодо летовищ – у мене теж є багато запитань”.

Коли цей матеріал уже готувався до ефіру, в компанії “Ай Ком” нам повідомили, що вони вже готують документи про співпрацю з проектом Ukraїner. Але чи з’являться ці ролики на екранах швидкісних потягів –  побачимо незабаром.