Нещодавно в Іспанії викрали наручний годинник за 1 мільйон 350 тисяч доларів, а скандал через це в Азербайджані. Годинник Richard Mille, яких у світі всього 75 штук, — найдорожчий хронометр в історії — судячи з усього, вкрали у 25-річного Рашада Абдуллаєва, сина президента Державної нафтової компанії Азербайджану. Це — гігант місцевої нафтогазової галузі. 

Справа може мати серйозні політичні наслідки. Чому — розповідає OCCRP. 

Азербайджанські ЗМІ, посилаючись на рапорт поліції Ібіси, який опинився в розпорядженні іспанських журналістів, називають саме Абдуллаєва колишнім власником найдорожчого у світі годинника. Водночас прессекретар Державної нафтової компанії назвав причетність Абдуллаєва-молодшого до гучної крадіжки фейком. Це нібито плітки, направлені проти його батька Ровнага Абдуллаєва. 

Однак особисті дані в поліцейському рапорті — ім’я потерпілого, дата народження та ім’я матері — збігаються з даними сина керівника нафтової компанії. Ба більше, вказана поліцейськими електронна адреса потерпілого відповідає тій, що 2014 року розмістили на сторінці Рашада Абдуллаєва в LinkedIn. 

Колишній старший офіцер іспанської поліції бачив рапорт і підтвердив OCCRP, що він справжній. Він розповів про сумніви іспанських слідчих: «Вони жодного разу не стикалися з чимось подібним. Слідчі на Ібісі досі не розуміють мотиви того, хто заявив про крадіжку». 

Адже азербайджанські ЗМІ спершу повідомляли, що власник годинника — інший молодий азербайджанець, Тимур Ахмедов. Однак той прямо звинуватив Абдуллаєва-молодшого в ролику на YouTube і закинув корумпованість усій родині Абдуллаєвих.  

«У синка шефа нафтової компанії минулого тижня на Ібісі вкрали годинник, — каже він у своєму ролику. — І тут почалося: ЗМІ в Азербайджані нумо писати, що це я, і що я, типу, люблю годинники за мільйон фунтів стерлінгів… Але по правді я взагалі не ношу годинники, мені годинник не потрібен, вони мені не подобаються. А цей хлопець, либонь, просто хоче врятувати свою дупу». 

НОВА ВЕРСІЯ

Хоча в Державній нафтовій компанії все заперечували, сам Рашад Абдуллаєв, схоже, вже не сперечається з приводу щонайменше частини скандальної ситуації. 

Журналістам OCCRP удалося ознайомитися з правками до заяви в поліцію, які зробив його юрист. Абдуллаєв визнав, що був на Ібісі, що годинник був у нього, і підтверджує його вартість. 

Водночас юрист намагається применшити зв’язок Абдуллаєва та злощасного годинника Richard Mille — він нібито зовсім не його, а людини на ім’я Сеймур Мехтиєв, в якого клієнт їх позичив. Юрист наводить і адресу «справжнього власника» годинника — будинок у самому центрі Москви.

Журналісти знайшли кілька людей з ім’ям Сеймур Мехтиєв у Росії, Азербайджані та Великій Британії. Але через брак інформації наразі неможливо сказати, кого саме мав на увазі юрист. Утім, жоден з них не схожий на людину, що може собі дозволити настільки розкішну річ. 

А власник квартири, про яку написав юрист, згідно з кадастровими даними, — ексміністр фінансів та віцепрем’єр Північної Осетії. Він сказав журналістам, що вони помилилися й квартира належить йому. 

Засідання ФК «Сабаіл». На руці Рашада Абдуллаєва, ймовірно, годинник моделі Excalibur Quatuor від Roger Dubui вартістю понад мільйон доларів. Фото: ФК «Сабаіл», фірма Roger Dubuis

СКРОМНІ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІ

Президент Азербайджану Ільхам Алієв, який керує країною від 2003 року, регулярно влаштовує репресії незалежним журналістам та опозиційним політикам. Водночас у його країні гнітюча ситуація з корупцією. І це він хотів би змінити, принаймні на словах. 

«Держслужбовці повинні поводитися скромно. Вони самі та члени їхніх родин, — сказав Алієв у промові торік. — Їм треба бути з народом і не вважати, ніби вони мають якийсь особливий статус. Їхня робота — служити народу та розв’язувати проблеми людей». 

За даними щорічного звіту Державної нафтової компанії Азербайджану, офіційна зарплата президента й дванадцятьох віцепрезидентів 2018 року складала 755 тисяч доларів, що набагато менше, ніж вартість годинника, який вкрали на Ібісі.  

До того ж, син президента компанії звертає на себе увагу не вперше. 

Раніше OCCRP писав, що Рашад Абдуллаєв у 21 рік працював у структурах, пов’язаних з нафтовою компанією, та очолював благодійну організацію, також пов’язану з нею. Розслідування журналістів показало, що Рашад почав працювати на одному з підприємств нафтової компанії у 17 років. 

Якщо злощасним годинником справді володів Абдуллаєв, то, схоже, це не перший його дорогий хронометр. У 2017 році на зібранні футбольного клубу «Сабаіл», президентом якого він був, його сфотографували в годиннику, які експерти визначили як модель Roger Dubuis Excalibur Quatuor, що коштують понад мільйон доларів. 

Дорогий годинник батька Рашада Абдуллаєва Ровнага також потрапляв на фото. Але коштують вони й близько не стільки, скільки годинники сина. 

«Усе це викликає серйозні питання, коли топменеджери держпідприємства та їхні родичі хизуються годинниками, ціна яких у кілька разів перевищує їхню офіційну зарплату», — сказав Барнабі Пейс, активіст відомої антикорупційної організації Global Witness. Раніше Пейс розслідував діяльність азербайджанського нафтового гіганта. — Ми вже багато разів висловлювали занепокоєння відсутністю публічної інформації про справжніх бенефіціарів бізнесу Державної нафтової компанії Азербайджану. Водночас журналісти та громадянські активісти продовжують потерпати від репресій та насилля, якщо публічно запитують про корупцію в Азербайджані. Тому підозри щодо того, хто насправді в республіці отримує доходи від нафти, будуть лише посилюватися». 

Ні Рашад Абдуллаєв, ні Державна нафтова компанія Азербайджану не прокоментували ситуацію журналістам.  

Автори: Ульвія Алієва, Хосе Баутіста, Дмитро Великовський та Лоренс Марзук. Матеріал підготовлений за участі Володимира Петіна