Мар’яна Мотрунич, Слідство.Інфо

Володимир Зеленський обіцяв, що «не допустить кумівства». Та першим заступником голови СБУ призначив друга дитинства. Іван Баканов від 2013 року керує компаніями «Квартал 95» та «Студія Квартал-95». З грудня 2017-го — очолює політичну партію «Слуга народу». За освітою юрист, але все життя займався бізнесом.

Саме він тепер опікуватиметься в Службі безпеки боротьбою з корупцією та організованою злочинністю.

Слідство.Інфо розпитало Дениса Монастирського, який у команді президента відповідає за реформування правоохоронної системи, як він оцінює призначення Баканова першим заступником СБУ. Якщо коротко, — оцінює позитивно:

«Я особисто дуже позитивно оцінюю призначення людини не із системи в керівництво СБУ. Я бачу єдину можливість говорити про будь-які реформи цього органу, саме коли в керівництві буде людина, яка не представлятиме й не має уявлення в цій системі».

Відсутність досвіду, на думку Монастирського, це теж перевага.

«А щодо його професійного бекграунду, то я думаю протягом найближчого часу ми побачимо його перші кроки й думаю всі питання будуть зняті», — сказав він.

Денис Монастирський. Фото Facebook

Також Монастирський розповів Слідству.Інфо, що тривають консультації про склад усього керівництва СБУ. Інформацію ЗМІ про можливі призначення Андрія Кміта, який керував підрозділом Служби безпеки за часів Хорошковського або колишнього першого заступника голови СБУ Владислава Бухарєва він не прокоментував.

Як раніше з’ясувало Слідство.Інфо, Іван Баканов є єдиним керівником і представником італійської фірми San Tomasso SRL, яка володіє 15-кімнатною віллою Володимира Зеленського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Зе вілла: італійський маєток Зеленського в оточенні російських олігархів

Керівник передвиборчого штабу Володимира Зеленського Іван Баканов під час прес-конференції в Києві, 27 березня 2019 року. Соколовська Інна / УНІАН

Раніше за боротьбу з корупцією та організованою злочинністю в СБУ раніше відповідав Павло Демчина. Слідство.Інфо дізналося, що попри дорогі автівки та елітну нерухомість, яку має його цивільна дружина, сам Павло провадить бідне, ба навіть аскетичне життя — в його декларації немає ані квартири, ані машини, а сам він нібито живе в гуртожитку СБУ.

НАБУ розслідувало ймовірне незаконне збагачення Павла Демчини з 2017 року.

 

Борімося з корупцією разом! Кожна ваша гривня може стати новим розслідуванням. Тисніть «Підтримати» в правому верхньому кутку сторінки.