У схемі виведення з російського бюджету понад 5 мільярдів рублів через відшкодування податків підставним фірмам, яку викрив російський юрист Сергій Магнітський, задіяні українські банки. Слідство.Інфо отримало докази виведення грошей у “справі Магнітського” через банки “АРМА” та “Легбанк” на суму 97 мільйонів доларів. Дані про транзакції Слідство.Інфо надав російський центр “Досьє”.

Протягом лютого-березня 2008 року киянин Павло Валерійович Грицина зняв готівкою 128 мільйонів гривень (25 мільйонів доларів за тодішнім курсом) в банку «АРМА». Ще один українець – Ігор Анатолійович Любунь – у ті ж два місяці виніс з банку «АРМА» готівки на 164,6 мільйони гривень (тоді – 32 мільйони доларів). Обидва чоловіки зняли гроші з рахунків кіпрської фірми Vreston Limited, зареєстрованої на кіпріотів Іоанніса Ілія та Катю Петрі.

У Державній службі фінансового моніторингу зазначили, що запитувана журналістами Слідства.Інфо інформація про дані транзакції  є таємною, тому її не можуть розголошувати. Міністерство внутрішніх справ проігнорувало запит. У Національному банку пояснили, що зараз всі документи щодо банку «АРМА» в архіві, адже кілька років тому його було ліквідовано.

За даними Нацбанку, власником значної частки у ТОВ «КБ «АРМА» станом на 1 січня 2008 року було ТОВ «Алмазнянський ливарно-механiчний завод». Кінцевий бенефіціар цього заводу сховався за белізьким та панамським офшорами.

Також у 2008 році на рахунок української компанії «Віпонікс-снаб» у ще одному українському банку «Легбанк» було перераховано понад 40 мільйонів доларів. Ці дані вдалося отримати з акту перевірки банку «Крайний Север» – одного з ключових російських банків задіяних у схемі. Український «Легбанк» зараз у стадії ліквідації. Його власники невідомі – з якихось причин «Легбанк» не розкривав свою структуру власності всупереч вимогам Нацбанку. У 2014 році ЗМІ називали власником цього банку уродженця Харкова Артура Єресько, який входить у сотню найбагатших людей Латвії. Згідно реєстру юридичних осіб фірма «Віпонікс-снаб» досі активна, проте  за адресою реєстрації її немає. Як саме компанія розпорядилася 40 млн доларів, на жаль, невідомо.

Більше про український слід у “справі Магнітського” читайте в розслідуванні Слідства.Інфо Гроші зі «справи Магнітського» відстежили в Україні.