У Карагандинській області Казахстану пострілом у голову вбили антикорупційного активіста Гали Бактибаєва.

Про це повідомляє OCCRP з посиланням на видання Today.kz.

Знайомі Бактибаєва розповідали про замах на нього за кілька місяців до вбивства.

Убивство сталося на подвір’ї будинку активіста в селі Атасу, коли він вертався з вечірньої молитви в мечеті. Поліція області 29 травня повідомила, що розслідує справу, однак чи є підозрювані або затримані, наразі невідомо. Точно відомо, що Гали вбили з вогнепальної зброї.

Бактибаєв майже 20 років займався громадською діяльністю та захистом прав мешканців Жанааркинського району Казахстану. У прессужбі місцевого акімату розповіли, що він часто писав скарги за фактами порушень.

В’їзд у село Атасу, де вбили активіста. Фото — Азаттық радиосы

За кілька місяців до вбивства на Бактибаєва скоїли замах, розповів «Азаттық радиосы» активіст з Караганди Айткожа Фазилов. За його словами, в лютому цього року в будинок Бактибаєва вночі вдерлися люди в масках та побили його. Активіст потрапив до лікарні.

Сестра загиблого Зауре Бактибаєва розповіла, що торік невідомі розбили вікна в його будинку та спалили авто. Крім того, йому телефонували з погрозами.

Бактибаєв 2012 року виграв суд проти енергетичної компанії «Жезказган Энергосбыт», яка надсилала мешканцям Казахстану завищені рахунки. Відтак Департамент комітету з регулювання монополій змусив компанію знизити тарифи та відшкодувати казахстанцям збитки.

Громадський фонд Transparency Kazakhstan заявив про зростання загрози для всіх правозахисників у країні та для суспільства, «яке знаючи про беззаконня, позбавляється можливості відкрито говорити про проблеми та порушення».