ІМОВІРНЕ ВІДМИВАННЯ ЯНУКОВИЧЕМ 20 МЛН ДОЛАРІВ ЧЕРЕЗ SWEDBANK

Президент-утікач Віктор Янукович використовував рахунок офшорної компанії у Swedbank для легалізації мільйонів євро. Про це йдеться в розслідуванні шведських журналістів з SVT у партнерстві зі Слідством.Інфо.

Журналісти, зокрема, дізналися про відмивання 3,7 мільйона євро, які Віктор Янукович отримав у 2011 році як гонорар за книжку «Україна — країна можливостей». Ці гроші потрапили в Україну через низку фірм, серед яких була компанія з Британських Віргінських Островів Vega Holding Limited. Вона має рахунки в литовському відділенні Swedbank. Це видно з витоку транзакцій між Danske Bank і Swedbank, які аналізували SVT.

Екс-президент України Віктор Янукович перед початком засідання загальнонаціонального круглого столу «Об’єднаємо Україну», Київ, 13 грудня 2013 року. Фото Владислава Мусієнка / УНІАН

АХМЕТОВ І ЯНУКОВИЧ: ОДНА ОФШОРКА НА ДВОХ

Весною 2011 року компанія одного з найбагатших людей світу українського олігарха Ріната Ахметова перераховує 25 мільйонів доларів офшорній фірмі. За документами — це позика. А фірма та ж сама, яка восени 2011 року допомагала президентові-втікачу Віктору Януковичу отримати гонорар за книжку «Україна — країна можливостей».

Книжку надрукували в австрійському видавництві, але в Україні вона так і не вийшла. Утім, саме українська друкарня заплатила екс-президентові кількамільйонний гонорар, попередньо отримавши гроші від низки офшорних компаній. Серед них є й фірма, що весною 2011-го отримала позику від компанії Ахметова. Імовірно, ця фірма слугувала екс-президентові для відмивання грошей.

Про це свідчать документи, які отримали журналісти Слідства.Інфо від власних джерел. Наприкінці Революції Гідності Янукович утік. На сьогодні щодо екс-президента Генпрокуратура веде 8 кримінальних проваджень. Натомість Рінатом Ахметовим правоохоронці не цікавляться й він продовжує нарощувати свої статки.

Віктор Янукович та власник компанії СКМ Рінат Ахметов на презентації проекту будівництва нової аглофабрики ВАТ «Єнакіївський металургійний завод», Донецька область, Україна, 14 червня 2013 року. Фото Андрія Мосієнка / POOL / УНІАН

(Головне фото — екс-президент Віктор Янукович і президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов під час фінального матчу за Кубок України з футболу між ФК «Шахтар» (Донецьк) і ФК «Чорноморець» (Одеса) в Харкові, 22 травня 2013 року. Фото Володимира Андрєєва / УНІАН)