НЕЗАЛЕЖНІ ЕКСПЕРТИ ВСТАНОВИЛИ ПРИЧИНИ ПОЖЕЖІ У «ВІКТОРІЇ»

Олексій Мазур тримає в руках документ, який налічує понад 300 сторінок. Це міжнародна експертиза обставин пожежі у «Вікторії», яку на його прохання призначив суд. В одеському дитячому таборі 1,5 року тому загинула його восьмирічна дочка, й донині жодна експертиза, призначена офіційним слідством, не дала йому відповіді, чому.

На висновок незалежних експертів батько Соні Мазур чекав майже вісім місяців. І тепер, ознайомившись з ним, хоче, щоб слідство оголосило нові підозри — «особам, які не лишили дітям шансів на порятунок».

Разом з дочкою Олексія в таборі «Вікторія» загинули ще дві дівчинки — Настя Кулініч і Сніжана Арпентій. Діти жили в одній кімнаті. У вересні минулого року Слідство.Інфо оприлюднило фільм-розслідування, в якому розповіло, що на лаві підсудних опинилися не всі винуватці трагедії. Сьогодні це повністю підтвердив висновок незалежних експертів.

Група фахівців, до якої, зокрема, входить двоє іноземців, указала на грубі порушення під час будівництва дерев’яного корпусу, саме через це вогонь дуже швидко розповсюдився на весь будинок. Експерти також установили ймовірну причину пожежі.

Ліквідація пожежі в оздоровчому комплексі «Вікторія» в ніч на 16 вересня 2017 року, Одеса. Фото Гіманов Олександр / УНІАН

ЯК ГЕНЕРАЛ НАЦГВАРДІЇ КООРДИНУВАВ РОЗГІН МАЙДАНІВЦІВ

Шевченківський райсуд Києва. На лаві підсудних — чинний генерал Нацгвардії Володимир Гриняк. «Я хочу сказати, що справа проти мене повністю сфальсифікована!» — емоційно каже він. За кілька хвилин Гриняк уже тікатиме із зали суду від журналістів Слідства.Інфо, а з десяток його прихильників заважатимуть бодай поставити генералові питання.

Гриняка обвинувачують у співучасті в організації умисного вбивства учасників Євромайдану, перешкоджанні мітингам і ще низці злочинів. За версією слідчих, саме він координував силовиків під час кривавих зіткнень 18 лютого 2014 року. Але після Майдану Гриняка не звільнили. Його підвищили, та ще й призначили на керівну посаду в Нацгвардії.