Початок 90-тих років минулого століття. Україна є потужним кримінальним осередком. Одеське мафіозне угрупування на чолі з Олександром Ангертом, більш відомим як «Ангел», контролює експорт нафти з Одеського порту, торгує зброєю, відбирає бізнес у місцевих підприємців і навіть організовує вбивства політичних опонентів та ворогів.

Згодом мафія зникла. Її чи не єдиним очевидним слідом залишилася політична кар’єра Геннадія Труханова, колишнього члена «групи Ангерта», а сьогодні — мера Одеси. З часом про злочини одеського угрупування почали забувати, а награбоване ними, за загальними уявленнями, зникло.

Так вважалося дотепер.

Користуючись документами з масштабного витоку даних, відомого як Paradise Papers, журналісти «Слідства.Інфо» та OCCRP у співпраці з колегами з BBC Panorama провели нове розслідування. Виявилося, члени одеської банди вкладали свої гроші, отримані сумнівним шляхом, у лондонську нерухомість. Журналісти знайшли 12 елітних квартир, розташованих переважно у центрі Лондона, у які за останні 22 роки одесити вклали мільйони доларів. Чотири з цих квартир наразі продані, вісім — продовжують перебувати у власності людей, пов’язаних з групою Ангерта. 

Українська мафія працювала через довірену людину у Лондоні, яка відкривала та обслуговувала їхні офшорні компанії. Це допомагало приховувати інформацію про власників та походження коштів.

Попри те, що про діяльність членів одеського угрупування писали і українські, й іноземні медіа, купівля нерухомості здійснювалася безперешкодно. Це вкотре доводить, що Лондон досі неспроможний адекватно відстежувати потоки брудних грошей.

Daddy cool

Три швейцари у традиційних англійських капелюхах-циліндрах зустрічають мешканців та гостей на вході до будівлі класу люкс на Найтсбрідж Роуд, 199 у центрі Лондона. З будівлі відкривається вид на знаменитий Гайд Парк. Всього за кілька кроків від будинку — універмаг Harrods, який так полюбляють багатії. Всередині будівлі — величезне лобі з розкішними диванами. Далі — 20-метровий басейн, спа, сауна і тренажерний зал.

На вході у будинок на Найтсбрідж Роуд, 199 мешканців та відвідувачів зустрічають швейцари

— Чим можу допомогти? – ввічливо запитує нас чоловік у циліндрі.

— Ми шукаємо людину, яка живе тут. Можете допомогти?

— Як її ім’я?

— Аня Ангерт.

— Так. У вас з нею домовлено?

— Ні.

— Я не можу впустити вас без її дозволу.

Вже за кілька секунд два консьєржі у лобі будинку  запевняли репортерів «Слідства.Інфо», що Аня Ангерт тут не живе. Не переконали консьєржів навіть документи з реєстру нерухомості Великобританії, які засвідчують протилежне — Аня Ангерт володіє трьома квартирами у будівлі.

Чоловіки наполягали — власниці з таким іменем у них немає. Точно невідомо, чи пані Ангерт дійсно живе у трьох своїх квартирах, оскільки консьєржі дивлячись на її фото, заперечно хитали головами. Один з них навіть запевнив, що працює тут шість років і точно знав би, якби Аня Ангерт була власницею квартири у їхньому будинку. Попри це, працівники будівлі все ж дозволили репортерам залишити конверт з повідомленням для пані Ангерт.

Документи з реєстру, які репортери показували консьєржам, свідчать, що у 2015 році тоді 22-річна Аня Ангерт купила квартиру на 4 поверсі будівлі за понад 17 мільйонів доларів та має у власності ще дві сусідні квартири, щоправда, ціна на них невідома.

У цьому будинку поблизу Гайд Парку 25-річна Аня Ангерт має три квартири

Аня Ангерт веде активне життя у соціальних мережах і любить розповідати про своє життя у Лондоні. Так, нещодавно дівчина опублікувала фото у соцмережі Instagram, з якого видно, що вона завела пухнастого собаку, якого назвала Monkey (Мавпочка).

Аня Ангерт та її собачка Monkey. Фото з її Instagram

Дівчина ніколи не згадує у постах імена своїх батьків. Вона іноді публікує старі фото з батьком, які підписує просто daddy cool («крутий татко»).

Аня Ангерт зі своїм батьком. Фото з її акаунту в Instagram

В соцмережі Instagram Аня називає свого батька “крутим татком”. Фото з її акаунту в Instagram

Справжнє ім’я «крутого татка» — Олександр Ангерт, йому 62 роки. Поза сімейним колом він більш відомий як кримінальний авторитет, який контролював Одеський порт у 90-тих і мав величезний вплив на місто разом з іншим ключовим учасником мафіозної групи — Геннадієм Трухановим, теперішнім мером Одеси.

Згідно звіту італійської поліції від 1998 року, Ангерт був лідером угруповання «Нєфтємафія» або Oil Mafia. Воно було досить відомим у Одесі 90-тих. Як зазначає італійська поліція, вони заробляли на контрабанді, продажі зброї та організації вбивств. Вважається, що це угруповання більше не діє.

Але  ніхто досі не знає, скільки грошей заробила банда і куди вони пішли.

Профілі Ангерта і Труханова в італійському звіті

Нафта, торгівля зброєю — і вбивство?

Звіт італійської поліції — один із найважливіших документів про мафію Ангерта, що існують сьогодні.

«Одеса — місто, у якому кримінальна організація діє попри те, що перебуває під слідством», — йдеться у звіті. — Одеський порт — найважливіший український порт на Чорному морі, а також основний порт для торгівлі сибірською нафтою… 13 мільйонів тонн нафти експортують (із порту) щороку, а прибуток від цього становить приблизно 6-7 доларів за тонну».

Італійці вважають, що ватажком нафтомафії був 70-річний Леонід Мінін, Ангерт — його найближчий помічник.

«Ангерт дуже тісно пов’язаний із Мініним», — сказано у звіті. — Він, так само як і Мінін, цікавиться нафтовим бізнесом. І, безумовно, є одним з найвпливовіших людей у злочинній організації, діяльність якої розслідують правоохоронці».

Леонід Мінін. Фото Youtube

У звіті італійці розповідають, що зустрічі банди відбувалися у Італії, а сам Ангерт неодноразово літав на приватному літаку Мініна. Геннадій Труханов, який тоді за статусом був трохи нижчим членом банди, супроводжував Ангерта та Мініна у цих подорожах. Поліція також з’ясувала, що Ангерт мав посвідку на проживання у Великій Британії.

Італійська поліція детально описала діяльність банди, зокрема, їхній контроль над сумнозвісним Одеським нафтопереробним заводом. Окрім контролю грошових потоків нафтового заводу, у звіті йдеться про те, що банда займалася здирництвом, торгівлею зброєю та замовними вбивствами політиків та кримінальних авторитетів.

Мініним також цікавилися інші міжнародні структури. У 2004 році він потрапив під санкції ООН за незаконну торгівлю зброєю з Африкою. Цей факт також підтверджує опублікований у 2016 році Британський урядовий звіт, де говориться, що Мінін та Ангерт брали участь у продажі української зброї та боєприпасів до Африки.

«Одеський порт був одним з основних маршрутних вузлів незаконної торгівлі зброєю. У 90-тих горезвісний торговець зброєю Леонід Мінін у співпраці із босом одеської злочинної банди Олександром Ангертом постачав зброю Чарлзу Тейлору у Ліберію, [Революційний об’єднаний фронт у Сьєрра-Леоне] та у інші міста», — йдеться у звіті.

Місцеві правоохоронці дізналися про його діяльність ще в 80-тих, коли Одеса була частиною Радянського Союзу.

Алла Користовська, якій зараз 80, працювала тоді слідчою і багато знає про ці події. Вона розповідає, що тоді Ангерта засудили за вбивство. Документи, які могли б підтвердити цю судимість, знайти дуже важко.

«Я не здивуюся, якщо сам Ангерт викупив всю інформацію з оперативних баз даних та судових архівів, щоб ніхто не зміг знайти документів про його судимість», — розповідала Користовська репортерам «Слідства.Інфо» ще у 2013 році.

Мертвий чи живий?

Квартири у Найтсбрідж, якими володіє донька Ангерта, — не єдина лондонська нерухомість, пов’язана із одеськими кримінальними авторитетами.

Кенсінгтон — ще один розкішний район Лондона поблизу знаменитого Гайд Парку. Це тихе місце, де розташовані посольства та красиві старовинні будівлі. Саме тут розташована будівля, де Ангерт купив свою першу квартиру у Лондоні.

Згідно з документами Paradise Papers, у 1996 році Олександр Ангерт отримав довіреність від компанії East Corner Properties (БВО) на купівлю квартири на Кенсінгтон Корт Гарден, 14. Це — старовинна будівля з червоної цегли та з круглою блакитною табличкою, яка сповіщає про те, що тут жив і помер знаменитий британський поет Томас Еліот. На дзвінок у двері ніхто не відповів, а жінка середніх років, мешканка будівлі, запевнила, що не знає жодних сусідів на прізвище Ангерт.

У цьому будинку Олександр Ангерт придбав квартиру у 1996 році

Пізніше журналісти з’ясували, що одеський авторитет володів квартирою у цегляній будівлі всього три роки — з 1996 по 1999, коли продав її за 2,5 мільйона доларів.

У 2017 році українські ЗМІ повідомляли про смерть Ангерта.

«Ангерт зараз живе у Туреччині. Його переслідували у Англії, тому він втік до Туреччини», — запевняє американський бізнесмен одеського походження Сем Кіслін, який знайомий з Ангертом з давніх часів. Зараз Кіслін часто відвідує в Україну і стверджує, що востаннє зустрічався з Ангертом у Одесі місяців вісім чи рік тому, — точну дату пригадати не може.

Коли бізнесмен почув інформацію про те, що Ангерт помер від раку у травні 2017 року, то розсміявся: «Якщо хтось хоче сховатися, то каже всім, що він помер. Але він не мертвий. Я впевнений на сто відсотків, що він живий», — говорить Кіслін.

Інше джерело — людина, яка особисто знайома із Ангертом, також запевняє, що кримінальний авторитет живе в Туреччині, на віллі у курортному містечку Бодрум.

Більше того, за даними, отриманими журналістами «Слідства.Інфо», Ангерт регулярно прилітає  до Одеси чартерними рейсами, а для перетину кордону використовує британський паспорт.

Наприклад, 18 жовтня 2017 року Ангерт летів з Тель-Авіву до Одеси літаком Cessna, що належить сербській чартерній авіакомпанії Air Pink. У грудні 2017 року він летів з Лондона до Одеси тією ж компанією Air Pink, а повернувся через 11 днів літаком бізнес-класу австрійських авіаліній Laudamotion Challenger 300.

Журналістам зв’язатися з Ангертом не вдалося.

Найтсбрідж

У будівлі на Найтсбрідж 199, де донька кримінального авторитета Аня Ангерт має три квартири, є ще три квартири, які, схоже, також належать людям з угруповання «Нєфтємафія».

У документах фігурує ім’я Олександра Попівкера, 51-річного лондонського юриста українського походження. Його компанії управляють десятками офшорних фірм, власників яких пов’язують з одеською мафією. Він, до слова, чоловік сестри Ангерта, Анни Ангерт (Попівкер).

Олександр Попівкер через Rubicon Capital Consulting адмініструє офшорні структури одеської мафії. Фото з його профілю в Linkedin

Десятки соратників Ангерта використовують компанії Попівкера для управління своїм бізнесом та численною нерухомістю в Лондоні.

Докази цього є у Paradise Papers. Журналісти дослідили сотні листів від Попівкера до острівного адміністратора Appleby, у яких він створював та підтримував офшорні структури для людей, безпосередньо пов’язаних з одеською мафією, зокрема, він опікувався і питаннями придбання нерухомості.

Попівкер у листуванні з острівними адміністраторами надав як адресу Володимира Галантерніка, давнього бізнес-партнера Олександра Ангерта, квартиру на третьому поверсі будівлі на Найтсбрідж. Галантерник займається будівництвом у Одесі та нерідко отримує найкращі шматки одеської землі, користуючись давніми знайомством з мером Трухановим та Ангертом.

Документ з британського реєстру вказує, що цією квартирою володіє фірма з острову Мен — вона купила її  за 7 мільйонів доларів у січні 2015 року. Інформація про те, що Галантерник живе у цій квартирі, була надана Попівкером у березні 2015 року.

Коли ми показали консьєржу у Найтсбрідж фото Галантерника, він почав знімати наші фото та документи на свій телефон. Але відмовився відповісти, чи Галантерник живе у цій будівлі.

У цьому будинку 6 квартир належать особам, пов’язаним з одеською мафією

Згідно з документами, опублікованими керуючою компанією будинку на Найтбрідж 199 у травні 2015 року, компанія з БВО Brightside Properties No. 4 Limited володіла двома квартирами у будівлі. Власником Brightside Properties No. 4 був Ніколай Фомічєв, якого італійська поліція називала «правою рукою» Ангерта.  Фомічєв помер у 2015 році на 58-му році життя в Бельгії. Зараз власницею цих квартир є  Аня Ангерт. Схоже, після смерті Фомічєва його квартири перейшли у власність доньки його боса, а не його власної родини.

Відповідно до інформації з Panama Papers та Paradise Papers, Brightside Properties No. 4 Limited — не єдина компанія з цієї серії. Існують ще три компанії з ідентичними назвами: номерами один, два і три. Документи з Companies House свдічать, що перші дві компанії з 2006 року і досі володіють двома квартирами на Найтсбрідж, 199. Імен власників ідентифікувати не вдалося. Однак, ідентичні назви компаній та один день створення всіх чотирьох говорять про те, що вони пов’язані між собою.

Отже, лише у одному будинку Лондона  6 квартир належать людям, пов’язаним з організованою злочинністю у Одесі. Станом на сьогодні трикімнатна квартира у будинку на Найтбрідж 199 коштує 12,5 мільйонів доларів.

На південному березі

Фомічєв купив житло у Лондоні у 2001 році. Це — відносно скромна квартира у скромному панельному будинку на південному березі Темзи біля мальовничого парку Баттерсі.

У цьому будинку знаходиться найскромніша квартира одеської мафії,яку знайшли репортери

Хто став власником цих апартаментів після його смерті, нам невідомо. Молода жінка, яка зараз орендує цю квартиру, про Фомічєва нічого не чула. Сімнадцять років тому він купив це житло за 300 тис. доларів через компанію Matelot Real Estate, зареєстровану на БВО. Вона існує досі і нею також управляють компанії Попівкера. Відтоді середня ціна квартири у цій місцевості виросла удвічі.

Елітний житловий комплекс Montevetro з панорамними вікнами та власною набережною також розташований на південному березі Темзи. Згідно з документами Paradise Papers та реєстрами нерухомості Британії, з 2000 по 2007 роки Ніколай Фомічєв був власником квартири у цьому комплексі.

У цьому будинку 3 квартири належали товаришам Труханова та Ангерта

Коли ми показали фото Олександра Ангерта консьєржу, він дуже довго пильно його розглядав. Попросив іншу його фотографію і після короткої паузи сказав, що обличчя Ангерта йому знайоме. Проте пригадати щось конкретне не зміг. Можливо, Ангерт навідував Фомічєва у 2000-х.

Ще дві квартири у Montevetro донедавна перебували у власності ще двох українців — Олександра та Юрія Бугед. Вони теж з Одеси і виринали як бізнес-партнери Геннадія Труханова у офшорних структурах. Цього разу вони скористалися віргінським офшором Chassio International Inc. та послугами адміністратора Попівкера для придбання двох квартир. У 2015 році обидві квартири продали — разом із паркомісцями вони коштували близько 8 мільйонів доларів.

Тиха гавань для брудних грошей

«Якщо багатій з-за кордону приїжджає у Британію та хоче купити люксові апартаменти, власник цих апартаментів чи ріелтор, який представляє власника, має перевірити всі документи і переконатися, що гроші, які він отримає від продажу, чисті», — каже Нік Матіасон, журналіст-розслідувач з Лондону, який спеціалізується на нерухомості. — На жаль, у сфері нерухомості Лондона це відбувається дуже рідко».

Матіасон додає, що зараз ніхто у місті не перевіряє власників та джерело їхніх коштів на купівлю нерухомості в Лондоні, навіть якщо знають, що покупець — офшорна компанія. Технічно перевірку походження грошей має здійснити сам власник майна безпосередньо перед продажем, але на практиці так не відбувається.

За словами Матіасона, нове законодавство Великої Британії, яке нещодавно вступило у силу, має з’ясовувати походження активів на придбання нерухомості та допомагати правоохоронцям зупинити корупційні інвестиції.

Більше того — новий закон має зворотну дію. Навіть власників квартир, які придбали своє житло багато років тому, можуть змусити довести законність їхнього багатства.

Коли закон, що вступив у дію три місяці тому, запрацює на повну силу, Ані Ангерт, як і багатьом іншим власникам нерухомості сумнівного походження, доведеться пояснити походження десятків мільйонів доларів, за які купувалися квартири.

Журналісти «Слідства. Інфо» залишили Ані Ангерт повідомлення з проханням зв’язатися та пояснити, як саме вона придбала цю нерухомість, однак вона не відповіла.

Ані Ангерт належать три квартири у будівлі біля Гайд Парк, але, судячи з усього, живе вона разом зі своїм песиком Monkey у сучасній зручній квартирі на Паддінгтон Стріт.

Тій самій квартирі, якою, ймовірно, володіє родина одеського мера Геннадія Труханова, який також колись був членом мафіозного угруповання Ангерта.

The English text is available on the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) website