Марія Горбань, Слідство.Інфо

Колегія суддів Окружного адміністративного суду Києва, які наприкінці минулого тижня визнали незаконною націоналізацію ПриватБанку, поскаржилися на тиск керівництва держави. Заяву суддів Ігоря Качура, Володимира Келеберди та Віталія Амельохіна розмістили на сайту суду.

Як раніше з’ясували журналісти OCCRP, перед націоналізацією Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов імовірно вивели 5,5 мільярдів доларів з ПриватБанку через дочірню компанію, зареєстровану на Кіпрі. Виведені кошти фактично дорівнюють 5% ВВП України.

Рішення про незаконність націоналізації ПриватБанку Окружний суд столиці ухвалив 18 квітня. Того ж дня президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки та оборони попросив керівництво СБУ та ГПУ оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи проти суддів «за неправосудне рішення».

Слова Порошенка, а також керівників Мін’юсту Павла Петренка й Нацбанку Якова Смолія судді протрактували як тиск і звернулися, зокрема, до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в їхню діяльність.

«Керівництво держави, коментуючи рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку, зробило заяви, що є прямою погрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність та неупередженість», — ідеться в заяві суддів.

Будівля Окружного адміністративного суду міста Києва, 18 квітня 2019 року. Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Гонтар Володимир / УНІАН

На сайті ВРП наразі немає інформації про це.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто скасував націоналізацію ПриватБанку

Окрім цього, судді також просять Генпрокуратуру та ДБР «розпочати досудове розслідування … за наслідками якого винних осіб буде притягнуто до кримінальної відповідальності». На їхню думку, президент, міністр юстиції та голова Нацбанку порушили закон, коментуючи їхнє рішення щодо справи ПриватБанку. Також судді звернулися до Верховної Ради з проханням ініціювати «процедуру імпічменту нинішньому президенту».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українські олігархи вивели через кіпрське відділення ПриватБанку $5,5 млрд